De ce nu mergem la dentist? (cauze și efecte)

Multora dintre noi ideea de a merge la medicul dentist le provoacă teamă. Dacă ne doare, dacă anestezia nu-și face efectul, dacă pățesc ca data trecută? Chiar și mirosul din cabinetul stomatologic ne insuflă un sentiment de nesiguranță. Uite de ce nu mergem la dentist și ce efecte are ezitarea noastră.

De cele mai multe ori anxietatea asociata cu mersul la doctor poate duce la probleme inutile de sanatate orala, care, la randul lor, pot duce la mult mai mult timp petrecut in scaunul stomatologic pentru a le trata.

Daca ar fi sa facem o lista cu motivele invocate de noi pentru a nu ajunge la dentist, cele patru de mai jos sunt cele mai des intalnite:

  • Lipsa posibilitatilor financiare/banilor
  • Lipsa de timp
  • Frica
  • Neglijenta

 

Să 'tratăm' motivele pe rând:

Lipsa posibilitatilor financiare. „Nu am bani pentru asta, e prea scump, nu-mi pot permite acum' este o scuza adesea folosita de multi dintre noi. De fapt este o falsa problema, mai ales ca noi iti oferim modalitati de plata alternative. Pe langa cele clasice (bani cash, card, ordin de plata), deja folosite, pacientii au acum posibilitatea sa platesca costurile tratamentelor in rate de pana la 12 luni, fara dobanda. In acest fel, aparatele ortodontice, implanturile dentare, lucrarile protetice complexe ale caror costuri ar fi insemnat un efort deosebit devin mai accesibile.

 

Frica. Spunemmi-e frica de durere', dar uitam ca stomatologia din ziua de astazi poate garanta tratamentul fara durere. Iar noi dispunem de materialele necesare si nu in ultimul rand, de timpul si rabdarea necesara. Stim sa comunicam cu tine, sa iti expunem situatia clinica reala si sa-ti prezentam un plan de tratament adecvat. La final, tu esti cel care are putere de decizie asupra variantei de tratament, fiind in cunostinta de cauza.

 

Neglijenta. Rezultatul acestei neglijente poate duce la o problema majora atat pentru sanatatea ta, cat si in ceea ce priveste aspectul fizic si aici vorbim de  parodontopatie, o boala care afecteaza tesutul de sustinere al dintelui in osul alveolar. Cand el se imbolnaveste, dintele devine din ce in ce mai instabil si pana la pierderea totala a danturii mai sunt doar cativa pasi.

 

Nu mergi la dentist? Uite ce se întâmplă:

Dacă amâni să mergi la dentisti, indiferent cât de întemeiat crezi că îți este motivul, uite cam la ce să te aștepți

  • Diverse boli gingivale care se manifesta prin halitoza – respiratie urat mirositoare, sangerare gingivala, mobilitate dentara.
  • O lipsa de ingrijire stomatologica poate duce la dureri dentare, ceea ce poate afecta o dieta consistenta si hranitoare.
  • Bolile dentare pot fi factori declansatori pentru afectiuni la distanta, mult mai grave.
  • Cei care sufera de diabet si nu merg la dentist  ingreuneaza tinerea sub control a bolii de care sufera, lucru foarte periculos.

 

Text: DR. Raluca Cîrnu, Clinica Smilemed- www.smilemed.ro;   tel+40727.772.298

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie