De ce să așezi bebelușul pe burtică

Medicii spun că poziția culcat pe spate în timpul somnului reduce riscul de moarte subită și este cea mai sigură pentru bebeluși. Tocmai de aceea, pe timpul zilei, este bine să alternezi pozițiile în care stă bebelușul, pentru a evita deformarea capului, dar și instalarea de contracturi musculare și asimetrii și a preveni întârzierile în dezvoltare.

 

Cea mai bună poziție pe timpul zilei este poziția culcat pe burtică. Așezarea pe burtică tonifică musculatura trunchiului și îl determină pe cel mic să exploreze mai mult și mai bine mediul înconjurător. Bebe se întinde după obiecte, se răsucește; făcând astfel primele antrenamente pentru mersul de-a bușilea și dezvoltându-și abilitățile motrice.

Specialiștii spun că pentru a se dezvolta armonios, bebelușul trebuie să stea minim 30 de minute pe burtică. În timp ce stă pe burtică, îi poți pune la îndemână jucărioare (nu prea multe, pentru a nu-l bulversa) și obiecte cu texturi și culori diferite, pe care să le poată explora. Pe măsură ce bebe se obișnuiește cu această poziție, va exersa și alte scheme de mișcare, câștigând mai multă încredere în sine.

Cum îl obișnuiești să stea pe burtică?

În timp ce unii bebeluși adoptă instinctiv această poziție, alții o refuză pentru că stând culcați pe burtică, nu mai au acces la adulți – nu-i mai pot vedea. Poți remedia însă acest lucru – la început îl poți pune cu burtica lui pe pielea ta direct, apoi îl poți pune pe bebe pe o canapea, iar tu te poți așeza pe jos, astfel încât fața ta să fie la nivelul lui și asta să înlesnească și contactul vizual. Bebe se va simți în siguranță să exploreze, atât timp cât tu îi vei fi alături.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul