De ce tuseste cel mic?

Gripa, raceala, astm, sinuzita. Toate se combina, de regula, si cu tusea, iar odata cu venirea toamnei frecventa problemelor respiratorii creste. Trebuie sa-ti faci griji daca accesele de tuse ale copilului dureaza mai mult de trei – patru saptamani.

Tusea este un act reflex declansat de iritatia mucoasei cailor respiratorii. De foarte multe ori, joaca un rol util si nu este un simptom care trebuie neaparat tratat. Depinde de cauza care il declanseaza.

In sezonul rece, gripele si racelile (ambele cauzate de virusuri) sunt principalele motive pentru care copilul tau poate tusi. Febra mare (39 – 40 grade C) si tusea seaca, care poate persista si cateva saptamani, sunt semne care indica faptul ca micutul tau ar putea suferi de gripa. In raceli, durata acceselor de tuse este mult mai scurta.

Tratamentul gripelor
– Nu se recomanda administrarea imediata a antibioticelor.
– Se folosesc instilatii nazale cu ser fiziologic. Cu o pipeta, pune-i copilului in nas cativa mililitri de ser sau apa de mare, seara, inainte de culcare.

– Da-i sa bea ceaiuri calde, cu lamaie sau portocala.
– Se recomanda calmante diferite, in functie de tipul de tuse. Pentru tusea uscata se dau siropuri care actioneaza selectiv la nivelul centrilor nervosi ai tusei.

Primul consult medical
Medicul ar trebui sa afle care este varsta la care a debutat tusea, cum a aparut, factorii care o declanseaza, caracterul ei (uscata sau productiva), antecedentele personale ale copilului sau ale familiei, daca se fumeaza sau nu in casa, eficacitatea tratamentelor prescrise anterior.

Studii facute la nivel international despre cauzele care genereaza tuse cronica la copii arata ca in 32% dintre cazuri este de vina astmul bronsic, in 23% – bolile ORL (gen sinuzita), refluxul gastro-esofagian – in 15% dintre situatii, problemele cardiace – in 12%.

Tusea pe fond psihic se manifesta la 10% dintre copii, iar un corp strain in bronhii este vinovat doar in 1% dintre situatii, iar 7% dintre cazuri se datoreaza altor cauze.

Pana la varsta de un an si jumatate, cele mai frecvente cauze sunt anomaliile cardiace si refluxul gastro-esofagian, intre un an si jumatate si sase ani doua diagnostice sunt mai frecvente, respectiv sinuzita si astmul bronsic, iar intre sase si 16 ani intervin tusea pe fond psihic si sinuzitele.

Tusea cronica nu inseamna astm!
Daca tusea dureaza mai mult de trei saptamani, este un semn ca este cronica. Tusesc mult copiii care au astm bronsic, dar si cei cu reflux gastro-esofagian (cand exista o legatura proasta intre esofag si stomac, continutul stomacului refluxeaza, intorcandu-se in esofag). Copiii pana intr-un an sufera, de regula, de malformatii la nivelul aparatului respirator, in timp ce adolescentii trec prin tuse psihogena.

Astmul bronsic
In cazurile de astm, tusea este seaca, neproductiva, se declanseaza la efort, la aer rece. Apare mai ales noaptea si are variatii sezoniere.
Dupa un episod de tuse apare o senzatie de greutate la nivelul toracelui si un zgomot in piept (harait).

Intre 5 – 12% din populatia Romaniei sufera de o forma de astm. Astmul bronsic debuteaza cu crize de sufocare, manifestate in special noaptea.
Crizele pot fi declansate de diferiti factori alergeni: praful, polenul, animalele de casa. Astmul bronsic raspunde la tratamentul cu bronhodilatatoare.

Sinuzita cronica
Frecvent in sinuzite apar si obstructii nazale (copilul are tendinta de a respira pe gura) sau rinoree (scurgerea mucoasei nazale).
Daca nu stiai, specialistii afirma ca, pe langa tuse, sinuzita cronica poate fi insotita si de dureri de cap, febra intermitenta, iritabilitate ori lipsa poftei de mancare.

Refluxul gastro-esofagian
Refluxul gastro-esofagian este una dintre principalele cauze ale tusei cronice la copii (in circa 15% dintre cazuri).
Daca tratamentul medicamentos recomandat de specialistii gastro-enterologi nu da rezultate, se poate incerca cel chirurgical modern (celioscopie) sau clasic (prin taietura).

Text: Iulia Marin, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate