Are diaree – cum îl tratezi

Infecțiile bacteriene, infecția cu Rotavirus, paraziții intestinali (cum ar fi Giardia), o alegie alimentară sau o intoxicație în urma ingerării de substanțe periculoase reprezintă cele mai frecvente cauze ale diareei. Cum să-l tratezi când are diaree și ce să NU faci.

 

Părinții sunt preocupați de alimentația celui mic atunci când suferă de diaree, dar aportul de lichide este mult mai important. În mod frecvent, diareea este însoțită de vărsături, care cauzează și ele deshidratarea, foarte gravă în cazul bebelușilor.

Dacă bebe udă mai puține scutece decât de obicei, este iritabil sau dimpotrivă, este letargic, are gura uscată și plânge fără lacrimi sau dacă are fontanela depresată – acestea sunt indicii că cel mic suferă deja de deshidratare.

Administrarea de lichide (inclusiv soluții electrolitice) se face treptat – NU-i da celui mic să bea la discreție din biberon sau rănuță!Dacă a vomat, se așteaptă 30 de minute de la ultimul episod de vărstături și se administrează lichide cu lingurița – o linguriță de apă sau ceai neîndulcit la fiecare 10 minute.

În cazul diareei se recomandă repaosul alimentar. Adminstrarea hranei se poate relua doar când cel mic s-a stabilizat și tolerează lichidele. Dacă are diaree, medicul îți va recomanda să introduci în meniu din orez, morcovi fierți, mere coapte. Bananele, recomandate până nu demult ca remediu în cazuri de diaree, în special pentru că sunt bogate în potasiu, sunt, de fapt, mai degrabă contraindicate, fiind greu de tolerat de sistemul digestiv imatur al bebelușului, și așa încercat de infecție.  Sucurile din fructe sunt contraindicate, iar în ceaiuri nu trebuie adăugat zahăr. Produsele lactate, alimentele bogate în fibre, mâncărurile grase sunt de evitat în această perioadă. Dacă diareea este cauzată de o infecție bacteriană, medicul va recomanda și un tratament antibiotic în paralel cu administrarea unui probiotic, pentru protejarea florei intestinale. Tratamentul antibiotic însuși poate declanșa diaree.

Atenție la igienă

În cazul în care diareea este cauzată de o infecție virală, aceasta este extrem de contagioasă! Mare atenție la regulile de igienă – spalați-vă bine pe mâini după schimbarea scutecului celui mic, închideți scutecul într-o pungă de plastic înainte de a-l arunca la gunoi, nu-l schimbați pe cel mic pe pat, ci doar pe masa de înfășat pe care trebuie să o curățați bine cu spirt după fiecare schimbare de scutec.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul