Diferenta dintre temperatura rectala si cea axilara la copii

Masurarea temperaturii este una din cele mai comune procedee pe care la fac atat parintii cat si medicii pediatri. Este extrem de important ca temperatura citita sa fie una corecta pentru a putea aprecia gravitatea bolii. Iata care este diferenta dintre temperatura rectala si cea axilara la copii si cum e mai bine sa ii iei temperatura celui mic.

Diferenta dintre temperatura rectala si cea axilara la copii

In acceptiunea generala, intre temperatura rectala si cea axilara este o diferenta de 1 grad.

Oamenii de stiinta au vrut insa sa afle exact cat de mare este abaterea intre temperatura citita de termometrul rectal si cea luata in mod clasic, axilar. 

In acest sens, au demarat un studiu ce s-a desfasurat pe 800 de copii cu varste mai mici de 5 ani, 400 dintre ei prezentand febra, in timp ce cealalta jumatate avea o temperatura obisnuita. In ambele cazuri, oamenii de stiinta au folosit termometre clasice, pe baza de mercur.

Temperaturile masurate rectal ale copiilor cu febra s-au incadrat intre valorile de 38.0 grade Celsius si 41.4 grade Celsius.

Copiii ce nu prezentau semne de febra au avut valorile temperaturii rectale incadrate intre 36.4 si 37.9 grade Celsius.

In cazul masurarii temperaturii axilare insa, prima categorie, cea a copiilor cu febra, a avut valori cuprinse intre 36,7 grade Celsius si 41.0 grade Celsius.

Copiii fara febra au avut o temperatura axilara cuprinsa intre 35,9 si 37.5 grade Celsius.

Concluzia specialistilor:

Desi exista o buna corelare intre temperatura axilara si cea rectala, exista diferente notabile.

Cu toate acestea, masurarea temperaturii rectale este mai periculoasa in cazul nou-nascutilor, existand riscul perforatiilor si poate duce la raspandirea infectiilor.

In plus, acest mod de a masura temperatura este unul pe care parintii si copii deopotriva il vad ca pe o corvoada, fiind neplacut.

Masurarea temperaturii axiale, desi mult mai comoda, este supusa adesea abaterilor din pricina locului din care este luata: la nivelul pielii temperatura este diferita fata de cea din interiorul corpului.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul