Din viata primei familii „in eprubeta“

Acum 29 de ani, omenirea afla despre nasterea Louisei Brown, primul „bebelus conceput in eprubeta. Sora ei, Natalie, si ea conceputa in vitro, a devenit mai tarziu mama – prima din sirul copiilor veniti astfel pe lume.

Lesley si John Brown au fost primul cuplu care a apelat cu succes la procedura de fertilizare in vitro, pusa la punct de medicii Patrick Steptoe si Robert Evans.

Dupa patru ani, Natalie a fost conceputa in aceleasi fel, devenind cel de-al 40-lea copil nascut prin metoda amintita.

De atunci, peste un milion de copii s-au nascut astfel in lumea intreaga. Si totusi, de-a lungul anilor, dezbaterile medicale pe marginea procedurii nu au incetat, multi doctori fiind de parere ca acesti copii vor avea probleme de sanatate si de dezvoltare, nefiind, probabil, capabili sa aiba copii pe cale naturala.

Casey si Christopher au demonstrat insa ca toate indoielile medicilor sunt neintemeiate. Chiar daca cea de-a 25-a aniversare a Louisei a fost serbata cu mare tam-tam, fiind vorba de aniversarea (si, implicit, de confirmarea) procedurii, familia Brown vrea sa duca in continuare o viata departe de atentia publicului. Asa cum si-a dorit dintotdeauna, de fapt…

Natalie spune ca una dintre primele ei amintiri este deosebit de neplacuta: „Cand am iesit din casa impreuna cu mama si cu sora mea mai mare, ne-a sarit in cale, dintr-un tufis dupa care fusese ascuns, un fotograf. Apoi inca unul si inca unul, care ne-au inconjurat pur si simplu.

De altfel, jurnalistii si fotografii apar in mai toate amintirile ei: „Deseori, era cate un fotograf cocotat pe vreun garaj din preajma sau pe gard, in fundul curtii, incercand sa ne faca poze.

Odata, unul a avut proasta inspiratie de a suna la usa vecinilor, cerandu-le sa-l lase sa foloseasca baia, care dadea inspre curtea noastra. Nu stia – bietul fotograf! – ca vecina era matusa noastra Mary, care i-a tras o sapuneala pe cinste!.

Atentia presei nu era numai deranjanta in sine, ci si prin consecinte: cei din jur credeau ca sunt dintr-o familie foarte bogata daca apar atat de des in gazete. „Mi-au facut curte unii baieti doar pentru ca si-au inchipuit ca suntem milionari, spune Natalie. „Nimic mai fals!

Am trait confortabil, dar cu ce pret! Tata a ipotecat casa de doua ori si si-a mai luat un serviciu (lucra la Caile Ferate si a condus si un taxi) ca sa poata achita tratamentele de fertilizare in vitro. Chiar daca, la drept vorbind, familia Brown a fost pe post de cobai, a trebuit sa plateasca tot tratamentul.

Si n-a fost tocmai ieftin: Louise nu a fost conceputa din prima incercare, ci abia dintr-a doua, iar Natalie – dintr-a treia. Ca sa nu mai vorbim ca fericitii parinti au mai incercat de cateva ori sa le dea si un fratior celor doua fetite.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Povestea lor