Du copilul la culcare!

Bebelusul vostru merge la nani pe la ora 8 si va faceti si voi linistiti treburile cam patru ore, dar cand sa va culcati si voi – surpriza! Bebe se trezeste odihnit.

Desi de ceva timp dormea noaptea linistit, iata ca, dintr-o data, au reinceput obiceiurile de cand era foarte mic: somn intrerupt de pauze in care fie plange, fie are chef de joaca.

Cum il facem sa doarma linistit? Mergem la el in varful picioarelor fara sa aprindem lumina si fara mari comentarii, si il mangaiem usor (dupa ce verificam daca nu e ud sau nu are febra), apoi fredonam in surdina un nani, nani' cu care este obisnuit copilul.

Probabil ca o exista vreun univers paralel in care aceasta metoda sa mearga de fiecare data. In al nostru, nu. Parintii uita de sfaturi si fac cam orice numai sa doarma copilul, de fapt sa poata dormi si ei.

Asa ca, de multe ori, il iau cu ei in pat, urmand ca a doua zi sa regrete ca au facut-o iar, pentru ca abia reusisera sa il faca sa doarma singur in patutul lui. Scuza este: trebuie sa dormim si noi! La fel de buna este aceasta scuza si pentru instalarea televizorului in dormitorul copilului.

Macar sta acolo cuminte, daca nu poate dormi. Ce daca copiii cu varste sub doi ani nu ar trebui sa priveasca la tv?! Daca pentru acesti parinti este multumitor un beneficiu pe termen scurt (sa dorm, acum, sa dorm), in pofida sanatatii copilului (vezi partea cu televizorul) sau creand un obicei daunator si copilului, si cuplului (mai ales cuplului) – acela de a dormi in patul parintilor.

Dar, daca parintii nu se odihnesc, cum ar putea face fata calmi acestor zile cu munca si acestor nopti cu revolta si plansete ale bebelusului?

Ce ar fi sa nu ne concentram numai asupra noptii si sa analizam putin ziua dinaintea acelei nopti. Sa vedem cam ce a facut bebe peste zi – nu cumva bona sau bunica l-au lasat sa doarma prea mult, nu cumva orele lui de somn se fac predominant ziua?

Nu cumva nu a fost pe afara minim doua ore, nu cumva a mancat ceva ce nu ii prieste? Nu cumva il necajeste o durere in gat sau un dintisor care se chinuieste sa iasa? Poate ca este mai eficient sa managerizam programul de zi, astfel incat bebe sa fie suficient de obosit seara si sa doarma linistit.

Si poate ca am putea fi toleranti uneori cu cateva nopti mai agitate din cauza burticii, dintisorilor, unor zile mai tensionate, si nu am sari disperati direct la masuri extreme, ca si cum de acum incolo am fi condamnati la nopti de nesomn pentru restul vietii noastre.

Stiu, e mai usor de spus decat de facut, dar, daca ceilalti pot, si noi putem sa facem asta. Si o serie de nopti dormite cu intrerupere nu trebuie sa fie cel mai groaznic lucru din viata noastra…

Anxietatea noastra (daca nu doarme nici noaptea asta?') se transmite micutului, si riscul ca el sa nu doarma linistit este si mai mare…

Sa tii cont…

  • … aerisirea camerei,
  • temperatura confortabila,
  • umiditatea aerului,
  • lipsa luminii,
  • lipsa zgomotului,
  • copilul sa fi fost hranit cu minimum o ora-doua inainte de nani,
  • hainutele sa fie comode,
  • scutecul proaspat schimbat,
  • sa acordam copilului atentie si joaca activa cu minim o ora inainte de nani, nu chiar atunci (altfel, va fi stimulat sa stea treaz sa se joace),
  • sa incepem activitatile linistitoare (poveste, cantec de nani etc.) dupa baita si pana cand adoarme.

Cu toate acestea bifate, este posibil ca micutul sa aiba probleme cu somnul. Atmosfera din casa (tensionata sau nu), vizitele de peste zi, vremea si de ce nu, chiar fazele lunii – influenteaza somnul.

Text : Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire