Etapele diversificării – ce să știi

După primele 4 luni începi să îți pui problema diversificării și te gândești care sunt cele mai bune alimente de introdus în meniu. Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și alimentația lui evoluează. Cum știi însă în ce etapă este cel mic și ce consistență trebuie să aibă mâncărurile lui? Uite ce să știi despre etapele diversificării:

Etapa 1: Daca bebelusul tau sta in sezut si-si tine capul sprijinit, atunci este gata sa primeasca si altceva decat laptic. Poti incepe diversificarea cu alimente simple, fara gluten, cu alergenicitate redusa. Cereale din orez, morcov (care curăța foarte bine intestinul și leagă scaunul, fiind potrivit și după un episod diareic), cartof dulce, dovleac sunt alimente potrivite pentru primele meniuri solide.

Etapa 2:
Sta singur in sezut si apuca obiectele din jur? Poti combina mai multe ingrediente cu textura fina si continut redus de sare. Carne de pui, curcan sau vita, bine pasată, este o bună sursă de fier pentre bebelușul aflat în această etapă a diversificării. Tot acum pot fi introduse și unele rădăcinoase (puțin câte puțin, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv, încă imatur, al bebelușului).

Etapa 3:
Daca merge de-a busilea si i-au aparut primii dintisori, este timpul sa incerci retete mai complexe, care pot contine bucățele, pentru a-l stimula sa mestece. După vârsta de 8 luni, poți introduce în meniul celui mic și pește alb, ușor (codul este ideal). Ai mare grijă să îndepărtezi toate oasele, însă!

Etapa junior: Copilul tău învață să meargă. Pentru a face bine primii pași, are nevoie de  mai multe vitamine si minerale. După vârsta de un an, paste cu brânză și broccoli, legume la grătar cu carne, brioșe cu morcovi, tocănițe de legume (fără prea multe condimente), batonașe de legume la aburi sau crude, înmuiate în sos de brânzică sunt meniuri potrivite pentru juniorul tău. Mare atenție în această perioadă la anemia feriprivă. Introducerea prea de timpuriu a laptelui de vacă în alimentația celui mic îl predispun pe acesta la risul de anemie.

Când începi diversificarea

 

  • Pentru a stimula trecerea de la laptele matern la un alt fel de hrana, este bine sa-i dai alimentele noi cu lingurita. Incearca sa-l tii in brate cand incepi sa-i dai noua hrana: se va simti mai protejat.
  • Pune o cantitate mica de hrana pe vârful inguritei. Nu te grabi sa ii indesi lingurita diversificarea 2in gura, asteapta sa vezi reactiile dupa primul contact cu hrana solisa.
  • Lasa bebelusul sa atinga mancarea, sa o poata explora, chiar daca se murdareste. Face parte din intentia lui de a cunoaste lumea.
  • Daca refuza insistent un aliment nou, nu-l obliga si da-i altceva. S-ar putea ca mai tarziu, peste una-doua saptamani, sa-l primeasca fara probleme.
  • Alimentele noi trebuie sa i le dai pe rand, treptat si progresiv, urmarindu-i reactiile la fiecare dintre ele. Bebelusul va descoperi astfel, pas cu pas, gustul fiecarui aliment nou, obisnuindu-se cu el. Totodata, vei putea observa si preveni din vreme eventualele reactii alergice. Vezi si ce sa stii despre intoleranta alimentara.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie