Fibromul uterin si sarcina

In urma operatiei, sarcina nu mai este posibila si de aceea metoda este inacceptabila pentru o femeie tanara, care isi doreste copii. Daca i s-au extirpat si anexele, femeia intra in menopauza, cu toate problemele aferente. Miomectomia presupune scoaterea doar a acelui segment din uter in care s-a dezvoltat fibromul. In acest caz, se pastreaza o parte din uter si anexele (ovarele si trompele). Interventia are avantajul ca permite o sarcina ulterioara, dar nu e lipsita de riscuri si complicatii.

Este mai dificila tehnic si mai riscanta decat histerectomia (poate duce la hemoragii masive) si de aceea e mult mai rar folosita. O situatie particulara, spune dr. Nechifor, o prezinta miomectomia efectuata dupa embolizare, atunci cand fibromul e mai mare de 10 cm sau daca este subseros pediculat: „In astfel de cazuri interventia decurge mult mai usor, fara sangerare'. Terapia hormonala se bazeaza pe faptul ca dupa menopauza fibroamele incep sa involueze fara nici un tratament si, treptat, se resorb singure.

Prin administrarea unor medicamente se poate induce o menopauza medicamentoasa, care face ca fibroamele sa regreseze. Insa din cauza numeroaselor efecte secundare, aceasta terapie nu poate fi mentinuta mai mult de sase luni. Dupa intreruperea tratamentului, fibroamele reincep sa creasca.

Cum decurge interventia
Este obligatorie internarea in spital, de obicei pentru o zi, rareori doua-trei zile. Interventia trebuie facuta de medicul radiolog, nu de ginecolog. Este obligatoriu sa informezi medicul angiografist daca esti alergica la orice substanta, mai ales la iod. Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa.

Intensitatea durerii difera mult de la o pacienta la alta – de la o usoara jena, pana la crampe abdominale (uneori destul de intense). In astfel de cazuri se administreaza medicatie analgezica.

Cat dureaza
Durata medie a unei embolizari uterine e de 60 de minute. Dupa interventie, trebuie sa stai cu picioarele intinse minimum 6-12 ore si sa consumi multe lichide.

Riscuri sau complicatii
Cea mai frecventa complicatie este durerea postembolizare, care poate fi tratata cu analgezice. O alta complicatie este formarea unui mic hematom pe locul punctiei. Acesta nu necesita nici un tratament; o punga cu gheata aplicata local poate fi utila. Unele paciente pot face febra dupa interventie, din cauza procesului de degenerare a fibromului ischemiat.

Cateva saptamani dupa embolizare este posibil sa mai existe unele sangerari vaginale, eventual insotite de eliminarea spontana a unor fibroame.

Rezultate
Sangerarile uterine (principala problema a pacientelor) inceteaza imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente si nu mai exista sangerari intre menstruatii. Celelalte simptome (senzatie de presiune in abdomen, urinat frecvent, dureri de spate) dispar treptat in cateva saptamani. Fibroamele incep sa scada in dimensiuni. Dupa circa sase luni, uterul ajunge la dimensiuni normale.

Pana acum, dupa acest tip de interventie nu a existat nici un caz in care sa apara noi fibroame. Se elimina necesitatea unei interventii chirurgicale, iar uterul ramane integru anatomic si, foarte important, fertil. In cazul femeilor tinere cu fibroame multiple, simptomatice, cu sterilitate secundara, embolizarea uterina este, practic, singura metoda terapeutica prin care ele pot redobandi speranta ca vor avea un copil.

Cum obtii o programare
Este necesara o trimitere de la medicul de familie catre Sectia de ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si o adeverinta de salariu, din care sa reiasa ca esti platitoare la fondul asigurarilor sociale de sanatate. Locul de provenienta a pacientei nu este important. O problema o reprezinta insa locurile disponibile in spital.

De aceea, o programare telefonica prealabila este necesara. In spital, pacienta face un examen ecografic si este consultata de ginecolog. Daca acesta considera necesara terapia fibromului, pacienta se interneaza si, eventual, i se fac si alte investigatii (analize de sange, examen citologic, colposcopie etc.). Medicul ginecolog ia legatura cu medicii de la Laboratorul de Angiografie, pentru a stabili daca embolizarea uterina este indicata in situatia respectiva. In caz afirmativ, pacienta va fi programata pentru embolizare, daca e posibil, in aceeasi zi. Externarea se poate face dupa una sau doua zile. Nu trebuie platita nici o taxa. Tratamentul este gratuit pentru persoanele asigurate.

Costuri
In mod teoretic, Casa de Asigurari de Sanatate suporta cheltuielile aferente terapiei. Dar aceste decontari nu se fac in mod specific pentru procedura in sine, sustine dr. Nechifor. „Ar trebui sa se tina cont de faptul ca procedura de embolizare reduce substantial timpul de spitalizare a persoanei in cauza, scade sau chiar elimina cheltuielile legate de terapia pe termen lung, ca este o procedura conservatoare si minim invaziva, care nu modifica integritatea anatomica a pacientei si care permite reintegrarea imediata a acesteia in viata sociala. Pacienta isi poate relua munca la 48-72 ore de la interventie, fara restrictii.'

Text: Adina Dragomir.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate