Gemenii: mituri și adevăr

Se spune că gemenii seamănă mult, dar au caractere opuse sau că își simt unul altuia durerea, chiar când se află la mii de kilometri depărtare. Legendele și miturile s-au țesut în jurul gemenilor din cele mai vechi timpuri. Grecii credeau că o femeie care naște gemeni s-a culcat cu un bărbat și cu un zeu în aceeași zi, iar indienii americani nu-și lăsau femeile să mănânce fructe care cresc în perechi (migdale, banane etc) de teamă să nu facă gemeni. Ce e mit și ce e realitate din tot ce se spune despre gemeni?

 

 

Gemenii sunt opuși
Mit: Noțiunea de gemeni care posedă întotdeauna trăsături de caracter complementare sau opuse a fost sugerată din cele mai vechi timpuri. Până în zilele noastre s-a păstrat convinverea că unul din gemeni este „bun și altul „rău.
Realitate: Nu există dovezi care să sugereze că gemenii se află la poluri opuse ca personalitate și caracter.  Deseori le sunt atribuite anumite roluri de către părinți, profesori sau prieteni, dar cel mai bine este să li se permită să își dezvolte propriile personalități, unice și individuale.

 

Gemenii comunică prin telepatie
Mit: Este posibil să fi auzit de gemeni care împărtășesc gândurile și pot simți durerea celuilalt, dar există ceva adevăr în aceste povești?
Realitate: Gemenii care sunt crescuți împreună sunt de obicei foarte apropiați, datorită experienței comune, și astfel pot anticipa deseori unul altuia acțiunile. Uneori, ei dezvoltă un limbaj special cunoscut sub numele de „idioglossia și care este de neînțeles pentru cei din afară. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă a unei legături supranaturale între gemeni.

 

Gemenii se nasc la fiecare a doua generație
Mit:
Poate ți-a spus bunica ta că într-o familie în care s-au născut gemeni, se vor mai naște, dar că se sare peste o generație.
Realitate: Nu e chiar așa. Și anume, gena care favorizează hiperovulația (asociată de obicei cu nașterea de gemeni) se transmite de la mamă la fiică, nu la fiu (evident). Dacă unul dintre născuți este băiat, se sare peste o generație.

 

Gemenii sunt concepuți vara
Mit: A trăi sau a procrea într-o zonă cu climat cald poate crește șansele de a avea gemeni.
Realitate: Există probabilitatea ca acest mit să fie adevărat. Deși nu există dovezi științifice, multe cazuri sugerează că temperatura ridicată este un factor în concepția de gemeni. De fapt, Nigeria are cea mai mare rată de sarcini multiple la nivel mondial, dar mare răspândire există și în zonele cu veri lungi din Japonia de Nord sau Finlanda de Nord. Acest lucru se poate datora efectului pe care căldura îl are asupra creșterii  nivelului hormonului foliculostimulant (FSH).

 

Identici sau diferiți?
Mit:
Gemenii identici (monozigoți) arată la fel, iar gemenii diferiți (dizigoți) nu. Destul de ușor, nu?
Realitate: Ca în majoritatea miturilor și aici există un grăunte de adevăr. Gemenii identici au de obicei caracteristici foarte asemănătoare și aceasta îi poate face uneori dificil de distins, iar gemenii diferiți nu împărtășesc neapărat o asemănare puternică.  Factorii de mediu, stilul personal, modul în care sunt crescuți și se dezvoltă poate face de multe ori ca gemenii identici să pară complet fără legătură, dar la fel de bine și gemenii diferiți pot părea ca imaginea în oglindă a celuilalt. Cu siguranță cuplul fată-băiat e diferit.

 

Gemenii au întotdeauna aceiași părinți
Mit: Pare destul de evident că gemenii împărtășesc aceiași părinți… nu-i așa?
Realitate: De fapt, este posibil, în cazuri foarte rare, pentru gemenii dizigoți de a avea tați diferiți. Cunoscut sub numele de „gemeni jumătate,' aceștia pot fi concepuți dacă o femeie are relații sexuale cu doi bărbați într-un timp scurt, și sperma de la fiecare fertilizează câte un ovul. Sperma rămâne viabilă în aparatul reproductiv al femeii timp de cinci zile, astfel încât gemenii pot avea din punct de vedere „tehnic tați diferiți.

 

Femeile mai în vârstă sunt mai susceptibile de a avea gemeni
Mit:
Cu cât o femeie  e mai în vârstă, cu atât riscul de a concepe gemeni crește.
Realitate: Acest mit este adevărat, în parte, dar asta doar când vorbim despre tratamente de fertilitate. Studiile au arătat că în cazul femeilor care au urmat astfel de tratamente, nivelul de FSH (hormonul foliculostimulant) este mai mare în cazul celor de peste 35 de ani și că probabilitate de a elibera mai mult de un ovul este mai mare în cazul lor. Ca atare, șansele de a face gemeni în urma tratamentelor de fertilitate sunt mai mari dacă ești mai în vârstă.

 

 Gemenii ar trebui să fie separați la școală
Mit: Este o practică standard în școli (mai ales cele din alte țări) ca gemenii la școală să fie în clase diferite, astfel încât ei să-și dezvolte identități independente și să prospere ca indivizi.
Realitate: Nu există un consens privind cel mai bun mod de a educa gemenii. Este o dezbatere contestată, unii experți sugerând că gemenii se dezvoltă mai bine atunci când sunt lăsați împreună. Cel mai bine este ca tu, ca părinte, să-i cunoști îndeaproape  și să iei decizia pe baza personalității lor și a relației pe care o au unul cu celălalt.

foto Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie