Greseli pe care parintii de azi le fac, ce au dus la cresterea numarului de decese subite

Ani la randul, parintilor li s-au oferit informatii ce se bateau cap in cap cu privire la modul in care bebelusii ar trebui pusi la culcare. Din pacate, dezinformarea involuntara, si ideile complet opuse, au dus la cresterea numarului de bebelusi ce au decedat in timpul somnului.

Aceste date se arata intr-un studiu desfasurat in America, s-a descoperit ca intre 1995 si 2014, in SUA au existat 8869 de cazuri de moarte subita in randul nou-nascutilor.

Folosind date prelevate de la CDC (Centrul de Prevenire si Controlul Bolilor), oamenii de stiinta au putut analiza mortile bebelusilor decedati inainte de 27 de zile de viata si dupa 28 de zile de viata.

Concluzia este una dramatica: in intervalul de timp studiat, numarul bebelusilor ce au decedat subit a crescut alarmant, de la 2% la 23%, in cazul nou-nascutilor, si de la 3% la 25%, in cazul bebelusilor cu varsta mai mare de o luna.

Ce a determinat aceste cresteri

Paradoxal, desi autoritatile au incercat in toti acesti ani sa ridice semnale de alarma impotriva unor factori ce favorizeaza moartea subita la bebelusi, la polul opus au existat alte informatii care au circulat si care au inlesnit aceste evenimente tragice.

Iata care sunt greselile parintilor, ce pot duce la moartea subita a bebelusilor, dar care sunt promovate contemporan ca fiind metode dde crestere a bebelusului demne de aplicat:

Alaptarea pe spate

In sine, nimic nu e in regula cu o mama care alapteaza bebelusul stand pe spate, in timp ce micutul se hraneste, stand cu burtica lui lipita de cea a mamei.
Toate acestea nu se intampla insa in conditii ideale, iar la inceput toata lumea stie cat de obosite pot fi proaspetele mamici.

Astfel se intampla ca, spun sursele, alaptarea in pozitia pe spate a mamei este comoda si relaxanta si poate face o mama epuizata sa adoarma. Din pacate acest aspect contribuie in continuare la statisticile ingrijoratoare legate de sindromul mortii subite.

Refuzul de a folosi suzeta

Un obiect destinat bebelusilor extrem de demonizat de multe surse de parenting, suzeta poate ajuta la scaderea riscului de sindrom al mortii subite.

Cu toate acestea, din cauza informatiilor primite din diverse medii, parintii inceteaza sa mai dea bebelusilor suzeta, temandu-se in special ca le va fi greu sa o ia inapoi copiilor cand acestia se fac mai mari. Exista insa metode prin care poti scapa de suzeta mai usor.

Desi oamenii de stiinta recunosc ca mai e nevoie de cercetare cand vine vorba de acest subiect sensibil, trag o concluzie destul de clara: e foarte probabil ca acesti factori sa fi influentat tragic numarul bebelusilor ce continua sa moara subit, de cele mai multe ori asfixiat sau sugrumat.

Sursa: thestir.cafemom.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul