Hrana de la mama

Alaptarea pare cel mai firesc lucru din lume, de vreme ce Natura te-a inzestrat cu darul de a produce hrana copilului tau, in cantitatile de care are nevoie.

 Hrana, mama, alaptare, lapte, alimentatie, bebelus

Sigur, nu-ti va iesi din prima, dar asta nu este un motiv suficient pentru a renunta. Foarte important este ca in prima zi dupa nas­tere sa ti se arate cum sa tii bebelusul corect la san, astfel incat nici el, nici tu sa nu fiti frustrati…

Cele mai multe mame se ingrijoreaza ca nu au suficient lapte, dar aici functioneaza o ecuatie simpla a cererii si a ofertei – cu cat bebelusul vrea mai mult lapte, cu atat se produce mai mult.

Exista ceaiuri si anumite tratamente care pot stimula lactatia si ti se vor administra inca din maternitate, la nevoie. Tocmai pentru ca productia de lapte se „autoregleaza, se recomanda alaptarea la cerere, cel putin in primele sase sapta­mani de viata, cand, oricum, ne­voile nutritionale ale bebelusului sunt mai mari. In mod normal, vei alapta de 10-12 ori pe zi, la fiecare doua-trei ore.

Marea gre­seala pe care o fac mamele este ca amesteca programul de masa cu cel de somn – copilul suge putin si adoarme la san, unde ramane, eventual, pana la masa urmatoare.

Ca atare, nu se hraneste cum ar trebui si pare mereu flamand. Daca este alimentat corect, bebelusul nu va simti nevoia de o noua portie de lapte mai devreme de o ora si jumatate-doua.

Cum stii daca bebelusul se hra­neste suficient de bine? Primul indiciu este faptul ca ia in greutate. Apoi, ar trebui sa schimbi cel putin sase scutece pe zi in primele luni… Multi bebelusi au scaun dupa fiecare masa in primele luni sau cel putin de trei ori pe zi, daca se hranesc foarte bine.

Odata ce intri in rutina, vei vedea ca alaptatul chiar este natural si are o multime de beneficii practice, in afara celor pentru bebelus: nu mai sterilizezi biberoane, nu mai pierzi timp preparand formule si ai hrana la purtator.
Daca planuiesti sa te intorci repede la birou, invata din timp tehnicile de muls – pe care, oricum, le practici din primele zile, pentru a evita angorjarea sanilor.

Precautii

  •  Ai grija la alimentatie – tot ce consumi tu tre­ce in lapte si poate dauna copilului. Crudi­tatile sunt contraindicate si fereste-te de conopida, bro­ccoli si mazare, chiar si fierte. Cafeaua este interzisa, la fel si consumul de ciocolata. 
     
  • Unele medicamente pot fi administra­te in timpul alaptarii, altele sunt periculoase. Inainte de a lua medicamente, informeaza medicul ca alaptezi.

Foto: Arhiva Edipresse.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie