Îi cade părul – e normal?

Pierderea părului este frecvent întâlnită la copiii mici. Unii copii arată ca niște acadele pe la vârsta de 3 luni,  și cei mai mulți  au chelie. Ce determină căderea părului la copiii mici? Și când trebuie să te îngrijorezi?

 

Cheliuțele apar din cauza faptului că cei mici sunt culcați pe spate când dorm, și cum dorm mult (află cât trebuie să doarmă un bebeluș) zona de la ceafă până la jumătatea capului se freacă mereu de cearșaf. La fel, cheliuțe mai pot apărea vara, pe conturul pălăriuțelor, șepcuțelor pe care cei mici le poartă. În multe cazuri,  cauza căderii părului este faptul că cel mic se trage foarte mult  de păr într-o perioadă în care trece prin niște schimbări. Aceasta este o formă prin el își exprimă anxietatea. În cazul în care se trage violent de păr ar trebui să mergeți la un psiholog, care să vă poată ajuta să determinați cauza exactă a anxietății și să-l ajutați pe cel mic să depășească perioada.

 

Cauze medicale

Dermatomicoza  este cauza medicală cea mai frecventă pentru căderea părului la copiii mici. Afecțiunea  se caracterizează prin înroăirea scalpului și formarea de cruste sau chiar vezicule supurative. Firele de păr sunt infestate de fungul care provoacă dermatomicoza și devin friabile. Leziunea debutează cu un punct mic și roșu, care treptat se mărește, până capătă asptectul unui inel. Adeseori, leziunile sunt în grupuri foarte apropiate, ceea ce face dificilă identificarea inelelor/leziunilor, separat. Medicul pediatru va prescrie tratamentul potrivit, care nu va fi unul local, pentru că toate cremele aplicate pe scalp nu pot penetra suficient în foliculi, pentru a distruge ciuperca. Dacă dermatomicoza a afectat scalpul celui mic, cel mai probabil ea este localizată și la nivelul unghiilor.

Alopecia areată este altă cauză a căderii părului pe anumite porțiuni, fără ca scalpul să pară afectat. Nu se știe care ce determină declanșarea problemei și, de obicei, părul crește de la sine în aproape 12 luni. Vestea proastă este că dacă cel mic a recut printr-un astfel de episod, cel mai probabil el se va repeta în următorii 4-5 ani. Unii medici recomandă creme cu cortizon, dar părul cade din nou când tratamentul este oprit, iar cortizonul are multe efecte secundare, așa că tratamentul acesta are mai multe dezavantaje.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul