Îi este frică de întuneric – ce faci?

Unii consideră că celui mic îi este frică de întuneric din cauza unei pre-programări, că ne naștem cu frica de întuneric, alții consideră că părinții sunt cei care induc, prin comportamente nepotrivite, această frică de întuneric. Ce faci când copilului îi este frică de întuneric?

Intunericul in sine este amenintator pentru un copil, tocmai pentru ca omul este o fiinta diurna.

Felul in care ne raportam lafrica de intuneric a copiilor nostri va determina un anumit scenariu de siguranta pentru copiii nostri atunci cand acestia vor ajunge la varsta adulta. Pentru stramosii nostri, lasatul noptii anunta un pericol cert, presarat de amenintarile atacurilor din partea animalelor salbatice, frigului si a altor forte malefice.

Noi am preluat aceasta frică de întuneric ancestrală. De aceea, momentele de sperietura sau teroare pe care le traim in cursul noptii sunt mult mai rapid asociate cu ideea unui pericol iminent, comparativ cu momente similare pe care le-am trai in timpul zilei, cand, subiectiv, consideram ca avem controlul.

Când celui mic îi este frică de întuneric este bine să intervii pentru a controla situația și a nu transforma această frică într-o fobie pentru tratarea căreia va fi nevoie de ani de terapie.

Cum să îi alungi frica de întuneric

  • Nu râde când copilului îi este frică de întuneric – oglindește-i sentimentele, nu-i spune că nu are de ce să se teamă.
  • Încurajează-i independența – scăpăm de frica de întunerci atunci când nu ne mai temem de a fi singuri, de a dormi singuri, și știm să facem singuri lucruri pentru noi.
  • Evită să-i citești/să citească povești sau să se uite la desene animate cu personaje înfricoșătoare. Măcar pentru moment, când este mai vulnerabil din acest punct de vedere…
  • Încearcă să faci puțină lumină. O soluție ar fi să alegi împreună cu cel mic o lampă de veghe care să lumineze camera în timpul nopții – chiar dacă cel mic se va trezi, se va putea asigura că nu există vreun monstru în cameră.
  • Creează o rutină de noapte bună care să-i ofere copilului sentimentul de siguranță. Pregătirea pentru culcare trebuie să fie relaxantă și amuzantă pentru cel mic. Cântați împreună cântecele de leagăn și citiți povești cu final fericit.

 

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau