În formă după naștere

În teorie, după 6 săptămâni de la naștere poți începe încet-încet primele exerciții fizice, care să te ajute să revii în formă. În practică, puține femei sunt într-o stare fizică și psihică suficient de bună, care să le permită să se gândească la sport. De ce să ții cont atunci când vrei să fii din nou în formă după naștere.

 

Nu te avânta direct în sală!

O vorbă populară spune că e nevoie de 9 luni ca să devii mamă și alte 9, ca să redevii femeie. Poate că nu crezi că vei fi din nou în formă după naștere, atunci când te privești în oglindă și-ți vezi burta încă umflată și pielea serios afectată după ce a fost solicitată la maxim. Dar vei fi în formă mai repede decât crezi. Nu face o obsesie din a scăpa de kilograme și începe încet-încet programul de mișcare și recuperare. Încă din primele zile după naștere poți începe să faci exerciții pentru refacerea podelei pelviene. Exercițiile Kegel, pe care le-ai practicat și înainte de naștere, ajută și la întărirea musculaturii interne a abdomenului. Practicate regulat, ele grăbesc refacerea, fie că ai născut natural, fie prin cezariană. Mamele care au executat aceste mișcări în primele săptămâni de la naștere au putut începe mai repede un program de antrenament, pentru a reveni în formă după naștere.

Ascultă-ți corpul și lucrează în ritmul tău

Nu te lăsa impresionată sau demoralizată de cazul altor mămici care au scăpat de kilogramele în plus după doar 3 luni de la naștere. Fiecare organism e diferit, iar corpul tău are o bună memorie și va ajunge la kilogramele dinaintea sarcinii în ritmul lui, ajutat și de tine, desigur. Efortul fizic trebuie să te energizeze și sa fie o sursă de satisfacție, nu o corvoadă în plus, în această perioadă în care oricum, prioritatea ta este bebeșul. Așa că nu îți impune să depă­șești 20 de minute pe zi sau 45 de minute la două zile, timp în care să faci  exercții de intensitate medie. Poți reveni în formă după naștere alegând exerciții Pilates, care te ajută să îți întărești mușchii abdomenului, sau înot (care te ajută să-ți tonifiezi tot corpul). Dar, atenție, la înot poți merge doar după ce lohiile au trecut, iar cicatricea după cezariană s-a vindecat complet.

Poți face gimnastică împreună cu bebelușul

forma 2Dacă nu ai bani de mers la sală, poți să faci sau plimbări în ritm alert în aer liber sau poți face exerciții de gimnastică chiar cu bebelușul tău (vezi Gimnastică pentru mami și bebe)
În primele luni după naștere trebuie să te concentrezi pe exericții pentru spate și abdomen, care te vor ajuta să ai o postură corectă și vor grăbi revenirea la dimensiunile iniți­­ale ale abdomenului. Exercițiile de tip 'avionașul', făcute împreună cu bebe, sunt foarte indicate pentru musculatura spatelui și abdomen. Pentru picioare, poți face exerciții ușoare la sol, cum ar fi ridicările de bazin, ridicări scurte de picior pe laterală (poziția cățelușului) sau în spate.

Dacă mersul la sală îți consumă timp și bani, poți face exercițiile și acasă, dar, cu excepția cazului în care vrei să faci gimnastică împreună cu bebelușul, este bine ca acesta să nu fie acasă. Poți face exercițiile în timp ce rogi pe cineva să-l scoată pentru o oră la plimbare. Nu e imposibil și nu trebuie să te simți vinovată pentru asta, căci cel mic fie va dormi profund, fie va privi încântat tot ce-l înconjoară și nu-ți va simți lipsa.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport