In forma si insarcinata

Prin filme, femeile insarcinate par sa nu aiba vreo problema: arata senzational, radiaza de fericire si frumusete. Dar tu stii ca realitatea nu sta intotdeauna asa.

Sarcina aduce multe schimbari si nu toate sunt placute. Totusi, depinde in mare parte de tine sa fii cu adevarat in forma in sarcina. De la alimentatie la atitudine, totul influenteaza starea ta.

O zi buna
Indiferent daca esti in primul sau in ultimul trimestru, iti poti incepe ziua band o jumatate de cana cu apa calduta, nu fierbinte, in care ai stors o lamaie. Asta te ajuta sa cureti ficatul si sa mai scapi de senzatia de greata si te umple de energie (traiasca vitamina C!) pentru cateva ore bune.

Ramai calma
Studiile arata ca cel mai ridicat nivel de stres se inregistreaza pe drumul inspre si de la serviciu. Stim cu totii cat de innebunitor poate fi traficul, dar cum el nu se poate schimba si cum este mai confortabil sa te deplasezi in propria ta masina, decat inghesuita prin autobuze sau metrou, nu-ti ramane decat sa schimbi atitudinea ta.

Vorbeste cu sefii tai si spune-le ca este posibil sa ajungi mai tarziu, cumpara-ti un CD cu muzica relaxanta sau un audiobook, pe care sa-l poti asculta in timp ce esti la volan, uita de telefonul mobil si gandeste-te doar la tine, nu la toate lucrurile pe care le ai de rezolvat cand ajungi la serviciu. Daca ai aceasta optiune, aranjeaza-ti un program part-time (legal, ai dreptul si la concediu prenatal!)

Exerseaza!
Din a 16-a saptamana de sarcina, trebuie sa-ti faci zilnic exercitiile care antreneaza muschii pelvini, ceea ce te va ajuta foarte tare si in timpul nasterii, dar si dupa. Contracta-ti muschii, ca si cand te-ai abtine sa te duci la toaleta, mentine incordarea timp de 10 secunde.

Este bine sa faci cel putin 5 serii de astfel de exercitii in decursul unei zile. Poti sa le faci si stand la birou – daca nu te strambi, nimeni nu se va prinde…

Te poti inscrie si la cursuri speciale, de gimnastica pentru gravide. |n afara de faptul ca te mentin in forma si te pregatesc pentru nas­tere, ai ocazia sa te intalnesti cu alte viitoare mamici si sa faceti schimb de experienta.

Nopti pline
Nu neaparat pline de pasiune, desi sexul in sarcina este permis – verifica insa cu medicul tau daca sarcina ta impune restrictii la acest capitol, ci pline de… odihna.

Studiile arata ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe zi sunt predispuse sa nasca prematur si sa ai­ba copii cu greutate mica la nastere.

Din al doilea trimestru de sarcina, cand ai senzatia de picioare grele, se recomanda sa tii picioarele ridicate mai sus de nivelul bazinului – in unghi de 45 de grade – cateva reprize pe zi. Inclusiv noaptea, iti poti aranja un culcus cu multe perne, astfel incat picioarele sa stea putin mai sus, fara ca asta sa obstructioneze circulatia.

Esti ceea ce mananci: suprave­gheaza-ti dieta!

  • Un regim alimentar echi­librat trebuie sa includa:
  • intre cinci si zece portii de fructe si legume proaspete (de diferite culori)
  • multi carbohidrati – procentajul bun in timpul sarcinii este diferit: 50% carbohidrati (paine integrala, cereale, cartofi, paste), 15% proteine si 35% grasimi (sanatoase)
  • doua portii de lactate pe zi
  • peste – cel putin doua portii pe sap­tamana, dintre care una de peste gras. Daca esti vegetariana, asigura-ti suplimente de B12 (din tofu, eventual) si vitamina D (din lapte de soia fortifiat sau suc de protocale) pentru a te ajuta sa asimilezi calciul.

Nu ai voie:

  • Rechin, peste spada din cauza nivelulului ridicat de mercur continut.
  • Branzeturi nepasteuri­zate – risc de contami­nare cu listeria.
  • Maio­neza, creme cu ou crud – risc de infectie cu salmonella.
  • Ficat – contine prea multa vitamina A.
  • Cafea – mai mult de 300 ml pe zi.
  • Alcool – no comment!
     

Text: Arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire