In siguranta la soare

Beneficiile soarelui sunt nenuma­rate, dar sub razele lui puternice, pielea delicata a bebelusilor este in pericol. Afla ce poti face pentru ca soarele sa fie doar prieten.

Fiecare arsura solara nu este numai extrem de dureroasa pentru un copil mic, dar prezinta si riscul dezvoltarii unui cancer de piele, mai tarziu, asa ca este extrem de imporant sa protejam piele bebelusilor.

Putem realiza acest lucru prin imbracarea coprespun­zatoare a celui mic, aplicarea de creme cu factor de protectie ridicat si, mai ales, prin evitarea ra­zelor soarelui in intervalul despre care stim ca este periculos.

Pielea bebelusilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor si, ca atare, si produsele de protectie solara concepute pentru ei au un factor ridicat.

Cate ceva despre acest factor – pe care il vedeti trecut pe produsele specifice ca SPF – in dreptul caruia aveti un numar.

Factorul de protectie solara se refera la durata pe care o putem petrece la soare fara riscuri.

Protectie de durata
Cu cat factorul de protectie este mai ridicat, cu atat putem petrece mai mult timp sub razele soarelui, fara riscul de arsuri. Dar trebuie sa tinem cont si de tipul de piele.

De exemplu, o crema de protectie cu factor 15 (SPF 15) permite ex­punerea la soare timp de 15 X 10 = 150 minute (inainte de aparitia arsurilor).

Pentru ca bebelusii si copiii mici au nevoie, cum am mai spus, de o protectie suplimentara, produsele destinate lor au un factor de protectie ri­dicat. Dar faptul ca avem un produs cu factor ridicat de protectie nu este o garantie, in lipsa aplicarii lui corecte si in lipsa respectarii altor reguli de bun-simt.

Pentru ca un produs de protectie solara sa functioneze eficient, se aplica cu 30 de minute inainte de a pleca de acasa. Apoi se reaplica in momentul in care ati ajuns pe plaja (la piscina, in parc). Repetati aplicarea si dupa ce ati iesit din apa, chiar daca produsul este de tip waterproof si la fiecare doua ore.

Nou-nascutii trebuie feriti de ra­zele soarelui – nu numai pielea le este extrem de sensibila, ci si ochii.

Fiti atenti sa folositi o cantitate suficienta de produs – cu care sa acoperiti inclusiv zonele pe care de obicei le uitam: urechile, degetele. Bebelusii pot fi convinsi sa stea linistiti in timpul aplicarii daca fa­ceti din asta un joc.

Chiar daca produsele de protectie pe care le folositi sunt foarte bune, nu va bazati exclusiv pe ele.

Ce este o arsura?
Arsurile solare apar ca urmare a expunerii indelungate la ultraviolete (radiatiile UV). Cum pie­lea bebelusului este atat de sensibila, este nevoie de doar 10 mi­nute de expunere pentru a se produce o astfel de arsura.

Nici in zilele innorate bebelusul nu este ferit de riscuri, pentru ca nu lumina soarelui, pe care o vedem, produce arsurile, ci razele UV, invizibile.

Arsurile solare sunt dureroase si atrag dupa ele probleme ca febra si deshidratarea, ca sa vorbim doar despre efectele imediate, nu si cele de lunga durata, mult mai serioase. |nrosirea pielii bebelusului este un prim indiciu ca soarele a fost prea puternic.

Cel mai bun mod de a proteja bebelusul – in afara folosirii produselor specifice destinate protec­tiei solare – este de a-l feri de razele soarelui in intervalul 10-16. |m­bra­cati-l in haine de culoare des­chisa, din bumbac, si nu uitati niciodata de palariuta.

Daca bebelusul accepta sa-i poarte, pu­ne­ti-i ochelari de soare, dar de buna calitate, care-i protejeaza ochii de razele UV. Puteti monta o umbrela deasupra caruciorului.

Cat mai multe lichide
Cand un copil ajunge sa ceara apa sau suc, este deja deshidratat. Dati-i sa bea macar o gura de apa la fiecare 30 de minute si faceti si voi la fel. Cea mai buna este apa simpla, sucurile naturale trebuie consumate repede, mai ales in conditiile de temperatura extrema.

Luati cu voi un spray special cu apa termala, pe care sa o pulveri­zati pe fata si bratele copilului la intervale regulate. }ineti cont de faptul ca, sub razele soarelui, me­ta­lul si plasticul se incing, asa ca verificati toboganele.

Foto: Shutterstock.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire