Indispensabile in primul an

Trebuie sa va marturisesc ca putine „in­ven­tii ma mai impresioneaza: de la sisteme de supraveghere care calculeaza bataile inimii copilului si te avertizeaza la cel mai mic pericol, pana la capace de toaleta vorbitoare – toate sunt in oferta produca­torilor. Si totusi, exista cateva produse care, departe de a fi un moft, sunt indispensabile!

bebelus, ingrijire

Scutecele absorbante
Bunicului care a inventat un precursor al scutecelor absorbante de astazi i-as fi multumit personal, daca as fi avut ocazia. Sincer, nu imi imaginez cum se descurcau mamele noastre fierband zilnic tone de scutece din bumbac si cate ore petreceam in carpele murdare, prilej de iritatii si infectii bacteriene.

Ce trebuie sa stii: l cumpa­ra marimea potrivita (fie­care producator precizea­za numarul de kilograme sau varsta pentru care sunt recomandate) l nu cumpara niciodata scu­tece „varsate – din mo­tive de igiena l ramai fidela unei marci cu care cel mic se simte bine l schimba scutecele cat mai des. Daca le pastrezi mai mult si speri sa faci economie, unguen­tele pentru tratarea iritatiei te vor costa mai mult, in final.

Scutecele absorbante au schimbat viata mamicilor.

Monitor pentru copii
Prima oara am auzit despre monitoarele pentru supravegherea copii­lor de la nasa mea, pe atunci rezident in Statele Unite si expert in materie de crescut copiii (altora). Unul dintre cele mai analizate si comentate cadouri primite de fetita mea la botez a fost un set de monitoare, care, atunci cand nu ne-au mai trebuit noua, au fost „traficate prin diferite familii de prieteni, care au devenit, la randul lor, parinti. In­terfonul cu pricina, foarte „smecher, ne-a ferit de multe emotii si ne-a scutit episoade de ascultare a batai­lor inimii copilului, ca sa vedem daca respira.

E drept, nu avea o raza prea mare de actiune, dar intr-un apartament cu doua camere care era traversat dintr-un capat in altul in mai putin de sase secunde, nici nu era nevoie de ultraperformanta.

Noua generatie de interfoane are, in plus, componenta video si o raza de actiune pentru care, in alti ani, s-ar fi semnat tratate miliare.

Termometru
Exista variante clasice, din acelea cu mercur, de tinut sub brat, variante electronice – in care, eu, una, nu prea mai am incredere, dupa ce au indicat la diferenta de cateva minute temperaturi de 35 sau 39 de grade, si ultramoderne, sub forma adeziva – de aplicat pe frun­te, de obicei.

Exista termometre care suna alarma daca temperatura a depasit un anumit numar de grade, variante cantatoare (care mai degraba ii spe­rie decat sa ii amuze pe copii), termometre cu memorie, care pas­trea­za salvata temperatura ma­su­rata anterior. Si enumerarile ar mai putea continua.

Pediatrii spun ca cea mai sigura temperatura este indicata de termometrul rectal.

Umidificator
Un asemenea aparat va va scuti de multe vizite la medicul pediatru. De ce? In primele luni de viata, bebelusii sunt foarte sensibili la factorii de mediu. Intr-o camera supraincalzita sau prost aerisita sau in cazul epi­soa­­delor de raceala (frecvente la copiii mici), un umidificator face minuni.

Simplu de folosit, este recoman­dat si pentru camera adultilor. Este indicat ca apa folosita sa aiba cat mai multe minerale pentru o mai buna emisie de aburi. In general, ni­ve­lul optim de umiditate este cuprins intre 60 si 70%; sub 60%, aerul este uscat si provoaca iritatii ale cailor respiratorii, peste 70% se pot dezvolta in aer microorganisme periculoase.

Umidificatorul este folosit cu succes pentru tratarea laringitei – afectiunea care debuteaza de obicei noaptea si care ii aduce pe parinti in camerele de garda ale spitalelor.

Sterilizator
Aici, iarasi, diferenta se observa ra­pid; imediat dupa nasterea fiicei mele, pana la achizitionarea sterilizatorului (la vremea respectiva, putine farmaciste auzisera de acest tip de aparat), am utilizat muuulte cutii de chibrituri pentru aprinderea aragazului, pe care fierbeam toata ziulica biberoane. Desi cumparam tetinele cele mai bune de pe piata, la doua saptamani trebuia sa le arunc, fiind­ca cel mai rezistent cauciuc devenea „rascopt de atata fiert.

Cum a aparut sterilizatorul in viata noastra, lucrurile au devenit mult mai simple. Noile tipuri de sterilizatoare mai ca nu dau singure copilului sa manance…

Cadita de baie
Vei spune ca e un moft. Ei bine, te contrazic! Isi va dovedi utilitatea inca din prima zi in care aduci copilul de la maternitate, cand, tematori, tu si sotul veti convoca un consiliu de familie pentru prima baie. Cadita ofera un spatiu protejat pentru copil si o scuteste pe mama, sau pe cel in a carui sarcina intra baita de seara, de dureri de spate.

In compartimentele speciale, situate la indemana ta, ai tot arsenalul pentru baie. Este disponibila in multe variante: simpla, cocotata pe picioare in x, care se poate strange, cadita cu rafturi deschise sau modelul de lux, cadita-dulap, pe care o poti folosi multa vreme dupa ce ai mutat operatiunea „baita in cada voastra cea mare.

Orice cadita care se respecta se transforma cat ai zice… scutec, in masa de infasat. Pe care, totusi, copiii nu trebuie lasati nesuprave­gheati, chiar daca vi se pare ca nu pot face miscari bruste.

Foto: dreamstime.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire