Ingeniozitate medicala: Sute de mame salvate de la moarte cu un prezervativ

Desi suna a gluma proasta sau idee ridicola, nu e deloc asa. Datorita ingeniozitatii unor medici americani, ce au reusit sa foloseasca prezervative in locul unor dispozitive medicale mult mai scumpe, femeile din tarile subdezvoltate vor avea o sansa mai mare sa supravietuiasca nasterii si sa se bucure de copiii proaspat adusi pe lume.

Hemoragia postpartum

In tarile subdezvoltate, hemoragia postpartum este principala cauza a mortalitatii asociate cu sarcina sau nasterea.
Situatia este cu atat mai grava cu cat in lume, la fiecare 2 minute, o femeie moare din pricina complicatiilor din timpul sarcinii sau la nastere.

In cele mai multe dintre situatii, mamele mor din pricina hemoragiei severe.
In tarile dezvoltate, unde statistica arata mult mai bine, astfel de tragedii sunt evitate folosind un echipament medical numit kit UBT (Uterine Balloon Tamponade).
Mai concret, acest kit contine un dispozitiv medical special, cu un balon atasat, pe care medicul il poate introduce in uter si umfla in caz de hemoragie masiva.

Un prezervativ, un cateter si o seringa

Acest kit nu este insa usor accesibil spitalelor din tarile subdezvoltate, asa ca medicii de la Spitalul General Massachusetts au venit cu o idee ingenioasa, care sa inlocuiasca dispozitivul cu obiecte la indemana, ce se pot gasi mult mai usor in aceste tari.
Astfel, moasa care asista la nastere poate folosi, in caz de hemoragie, un prezervativ pe care il ataseaza unui cateter, inainte de a il introduce in uter.
Ulterior, moasa foloseste o seringa pentru a introduce apa prin cateter, pana in prezervativ, care se umfla si aplica presiune aspra peretelui uterin, pentru a opri sangerarea.

Pana acum, metoda a fost implementata in numeroase tari din Asia si Africa de Nord, precum Kenya, Ghana, Sudan sau India si a salvat viata a sute de femei.

 

Sursa articol: massgeneral.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere