Ingrijire pentru viitoare mamici

Mai sunt cateva saptamani si vine barza? Atentie, acum corpul tau este deosebit de solicitat si are nevoie de ingrijiri speciale.

Cele mai multe femei infloresc, in adevaratul sens al cuvantului, in timpul sarcinii. Burtica si sanii se rotunjesc, pielea devine mai catifelata si mai neteda, iar parul capata mai mult volum.

Toate astea se datoreaza hormonilor pe care organismul ii produce acum in cantitati de 30-60 de ori mai mari. Pe de alta parte, greutatea pe care tu, ca viitoare mamica, o cari dupa tine creste, pana la sfarsitul sarcinii, cu 10-20 kg. Pentru trupul tau este o stare de exceptie.

De aceea, ca sa te simti bine in propria ta piele si ca sa te uiti, in continuare, cu placere, in oglinda, este bine sa acorzi corpului tau o atentie si o ingrijire deosebite.

Supravegheaza-ti tenul
In aceasta perioada, pielea de pe fata este mult mai bine vascularizata, de aceea are o nuanta roz, frumoasa si sanatoasa. Afluxul mare de estrogen o invioreaza din punct de vedere optic. Acesta e avantajul. Exista insa si dezavantaje.

De pilda, afluxul marit de hormoni poate accentua problemele deja existente ale pielii: cea uscata poate deveni, eventual, si mai uscata, iar pe un ten incarcat pot aparea mai multe puncte negre sau cosuri, care nu au un aspect prea placut.

De aceea, trebuie sa-ti tii tenul sub o observatie atenta si, in cazul unor posibile schimbari, ar fi bine sa actionezi corespunzator. S-ar putea sa-ti apara pe piele si o pigmentare puternica. In anumite imprejurari apar pete mari care, de cele mai multe ori, dispar dupa nastere. Cel mai bine ar fi sa folosesti o crema de zi cu factor de protectie fata de razele ultraviolete.

Exercitii pentru sani
Si ei sufera niste modificari destul de importante. Greutatea fiecaruia dintre ei poate creste chiar pana la 400 g, ceea ce pentru musculatura pieptului inseamna o munca in plus.

In aceste luni, este absolut necesar un sutien de calitate, care sa sprijine bine sanii. Pielea va fi destul de solicitata, dar produsele cosmetice speciale o vor mentine moale si catifelata, iar exercitiile izometrice vor fortifica musculatura.
Incepand din luna a 7-a, va trebui sa acorzi o atentie sporita sfarcurilor, care trebuie frecate cu zeama de lamaie si cu o lufa sau cu un burete aspru. Astfel, te vei pregati pentru alaptat.

Burtica se mareste tot mai mult
…Si este din ce in ce mai solicitata. Daca au aparut deja temutele vergeturi (care sunt, de fapt, crapaturi foarte fine in tesutul gras de sub piele), nici macar crema cea mai buna nu iti mai este de vreun ajutor.

Pentru a preveni fenomenul, cel mai bine este sa-ti faci zilnic un masaj: te ciupesti de burta si te masezi cu blandete cu produse speciale (uleiuri si creme), care mentin elasticitatea tesuturilor si a epidermei.

Protectie pentru picioare
In aceasta perioada, munca cea mai grea o au de facut picioarele. Greutatea tot mai mare a corpului tau, apa acumulata in tesuturi, precum si vasele sangvine dilatate predispun spre afectiuni cum ar fi varicele si edemele (umflarea picioarelor).

Te vor proteja ciorapii speciali, gelurile racoritoare si baile de picioare cu extracte din plante. Obisnuieste-te ca, de acum inainte, pana la nastere, sa iti pui picioarele pe pereti ori de cate ori ai ocazia.
La fel de bune pentru stabilizarea peretilor venelor sunt dusurile alternative cald-rece si masajele cu o perie si creme speciale. De asemenea, nu uita ca in timpul sarcinii este recomandabil sa mai renunti la sarea si condimentele din mancare. De altfel, medicul te va sfatui exact ce trebuie sa faci daca ti se umfla prea tare picioarele.

Parul o duce cel mai bine
Pentru parul tau, in schimb, incep vremuri intr-adevar glorioase. Datorita cantitatii mari de estrogen pe care o produce organismul in perioada sarcinii, podoaba ta capilara va creste mai deasa si va capata o stralucire mai puternica.
De-abia dupa nastere s-ar putea sa-ti cada parul, dar acest fenomen dureaza doar pana cand se regleaza din nou producerea de hormoni. Dar daca in lunile in care esti gravida intentionezi sa intervii asupra parului tau cu produse chimice, fii atenta.

Reactiile la vopsea sau solutie de tip permanent sunt, in general, incontrolabile. Discuta intai cu cineva care se pricepe bine. Chiar si o coafeza profesionista te poate sfatui ce e de facut.

De fapt, cel mai important lucru este ca starea ta generala sa fie buna, ca tu sa te simti bine si in largul tau. In primul rand, nu uita sa faci miscare. Inotul este foarte relaxant si, in acelasi timp, foarte sanatos pentru spatele tau. Iar pentru a te relaxa si tonifica, foarte bune sunt baile caldute, cu apa la o temperatura de maximum 36 grade C, in care vei adauga ulei de trandafiri sau alte esente aromate. Vei fi o mamica frumoasa!

Text: arhiva Edipresse; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire