Îngrijirea bebelușului – 4 reguli de aur

Deși sunt protejați de anticorpii primiți de la mamă, bebelușii sunt sensibili la factorii de mediu și sunt predispuși la îmbolnăviri mai ales în primele luni, când sistemul lor imunitar este imatur. Uite câteva reguli de bază în îngrijirea bebelușului, care te ajută să-l ferești de boli.

 

Sterilizează!

Toate accesoriile de masă, dar și obiectele care îi sunt la îndemână și pe care le duce la guriță trebuie sterilizate. Nu păstra jucării din pluș și material textil în camera copilului, căci acumulează praf și acarieni și pot declanșa alergii, curăță des jucăriile din plastic, chiar și cărțile cartonate, pe care cel mic le bagă în guriță și le molfăie, atunci când îl supără dințișorii. Tot echipamentul de masă – biberoane, tetine, castronașe, lingurițe – trebuie sterilizat.

Taie-i des unghiile

Unghiile bebelușului cresc foarte repede și trebuie tăiate, atât pentru a evita să se zgârie, cât și pentru a preveni acumularea de bacterii și germeni sub unghii.

 

Curăță-i bine nasul

Mucozitățile acumulate peste noapte, chiar și atunci când nu este răcit, îi îngreunează respirația, permit acumularea de germeni și favorizează apariția otitei.  Curăță în fiecare zi năsucul bebelușului, cu ajutorul unei pompițe speciale și a serului fiziologic.

Ferește-l de mulți vizitatori

În primele 3 luni, bebelușul ar trebui să fie în contact cu cât mai puține persoane – mama, tata și familia apropiată – cu condiția ca aceștia să fie sănătoși, desigur. Limitează la minim vizitele, nu te ferii să îi intrebi pe cei care vin în vizită dacă sunt sănătoși. Este de preferat să ții copiii prietenilor departe de bebe. Dacă juniorii care sunt deja în colectivitate vin în preajma bebelușului îi pot face 'cadou' diferite boli de colectivitate pe care sistemul imatur imunitar al bebelușului nu este pregătit să le înfrunte.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul