Înlătură senzația de „picioare grele“ în sarcină

Fenomenul de „picioare grele este foarte frecvent în rândul femeilor gravide. Acestea sunt supuse unei presiuni mai mari și schimbărilor hormonale, se pot umfla și deveni dureroase. Iată câțiva pași simpli care ajută la calmarea durerilor.

Mișcare: mers pe jos, înot
Lipsa exercițiilor fizice și un stil de viață sedentar rămân cei mai înverșunați dușmani ai picioarelor. Însărcinată, ești adesea tentată să lenevești, mai ales în vacanță, ceea e ce este o idee proastă. Chiar dacă nu e cel mai bun moment să faci alpinism sau să joci volei nimic nu te împiedică în schimb să mergi la o plimbare sau să înoți. Cu permisiunea medicului, poți încerca gimnastica în apă, o practică ușoară, benefică mai ales în ultimul trimestru de sarcină când mișcările îți sunt mult îngreunate, cu efecte de îmbunătățire a circulației, de reducere a tensiunii și relaxare.

Încearcă dușul rece
Pentru a atenua senzația de durere poți alterna, în timpul dușului, apa caldă cu cea rece, terminând cu un jet rece pe picioare. Venele trec de la dilatare la contracție ceea ce poate aduce pentru o perioadă senzația de ușurare. Evită în schimb băile cu apă foarte caldă.

Folosește creme
Nu ezita în a folosi creme și geluri pentru a-ți masa blând picioarele (de la tălpi către coapse), o poți face și dimineața și seara. Cele cu efect răcoritor (pe bază de mentă sau camfor) se pare că sunt foarte eficiente.

Preferă hainele lejere
Nu numai că sunt mult mai confortabil de purtat, dar acestea oferă avantajul de a nu interfera cu întoarcerea venoasă. Alege haine de bumbac care absorb transpirația și permit aerului să circule. De asemenea, evită încălțările care te strâng și tocurile înalte (3-5 cm maxim), deoarece acestea împiedică flexarea gleznei.

Poți opta pentru ciorapi medicinali
O soluție pentru un masaj delicat al piciorului, împiedicând dilatarea venoasă și ameliorând circulația sanguină este folosirea ciorapilor de compresie, medicinali, creați special pentru gravide. Există și contraindicații în caz de dermatită, eczeme, insuficiență cardiopulmonară, arterială, diabet. Importantă este alegerea măsurii potrivite.

Protejează-le contra căldurii
Pe perioada verii tentația de a merge la plajă este foarte mare. În sarcină acest lucru trebuie evitat la fel ca orice altă sursă de căldură (băile cu apă foarte cald, băile de abur, sauna, ceara depilatoare fierbinte…) care favorizează dilatarea venelor. Poți obține un bronz frumos, e adevărat nu foarte accentuat, și în timpul plimbărilor pe malul mării.

Ai grijă la poziția picioarelor
Păstrarea unei poziții bune este esențială. Nu sta foarte mult în picoare, iar când stai întinsă în pat încearcă să le ții mai sus de nivelul capului ajutându-te eventual de o pernă. La birou, când stai pe scaun, ajută-te de o cutie pe care să le poți sprijini, evită sa le ții încrucișate sau unul peste altul pentru că astfel încetinești și mai mult circulația sângelui. Ia pauze în mod regulat pentru a întinde picioarele și a roti gleznele.

Dacă ai îndoieli, consultă un medic
La peste 60% dintre femeile însărcinate pot apărea varice la prima sarcină. Din fericire, mare parte re retrag după naștere. Când ai îndoieli, nu ezita să consulți un medic flebolog care te va sfătui și poate depista din timp dacă există o problemă venoasă.

 

foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire