Intoleranţa la lactoză – simptome şi tratament

E foarte important să fii atentă la reacţiile pe care copilul tău le are după ce mănâncă, pentru că cele anormale pot fi semnul unor intoleranţe alimentare sau alergii.
Una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni este intoleranţa la lactoză, care este însoţită de simptome ca diaree, crampe, balonare şi greaţă. Simptomele pot fi confundate cu simple indigestii, însă, dacă observi că se repetă, este cazul să faci o vizită la medic pentru a putea pune un diagnostic corect.

 

Ce este de fapt intoleranţa la lactoză?

Intoleranţa la lactoză este o afecţiune digestivă care se manifestă de la vârste mici, dar poate fi diagnosticată şi la vârstă adultă. Aceasta reprezintă incapacitatea de a digera lactoza (care este un glucid întâlnit în lapte).

„Lactaza este enzima care ajută la digerarea laptelui. Intoleranţa la lactate este dată de lipsa totală sau de insuficienţa acestei enzime, astfel că digestia nu se mai desfăşoară normal. În funcţie de prezenţa ei, putem distinge trei tipuri de deficite de lactază: unul congenital, unul primar şi altul secundar', explică dr. Cristina Becheanu, specialist în gastroenterologie pediatrică la Delta Hospital.


Tipuri de intoleranţă

Există însă mai multe tipuri de intoleranţă la lactoză. Cel congenital (cunoscut şi ca deficit congenital de lactază) este unul foarte rar. Este diagnosticat la naştere, după iniţierea alimentaţiei naturale (sau cu o formulă de lactoză) şi se manifestă prin apariţia diareii intratabile. Tratamentul constă în instituirea unei diete delactozate.

Deficitul primar de lactază (deficitul de lactază ereditar/de tip adult sau intoleranţa primară la lactoză) se dezvoltă în copilărie la vârste diferite (în funcţie de caracteristicile etnice). În acest caz, lactaza lipseşte în totalitate sau este insuficient prezentă.

Deficitul secundar de lactază (sau intoleranţa secundară la lactoză) este cel mai frecvent întâlnit tip. Apare la orice vârstă (mai ales la sugari şi copii mici), după afecţiuni acute (gastroenterită) sau cronice (boala Crohn sau boala celiacă). De obicei, se manifestă temporar şi este reversibil după regenerarea epiteliului intestinal.

 

 

Citeşte mai multe aici

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau