Învaţă-l să circule în siguranţă

Până la 6 ani, copiii nu conştientizează pericolele din trafic. E normal să te temi pentru copilul tău când merge singur la şcoală sau când iese la joacă. Vei avea însă mult mai puţine motive de temere dacă îl vei învăţa să se descurce singur și să circule în siguranță.

 

 

Strada nu e loc de joacă

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le înţeleagă este că strada este un loc periculos, unde nu are voie să se joace. Explică-i că este interzis să alerge în stradă, chiar dacă alţi copii fac acest lucru sau dacă, de exemplu, şi-a scăpat mingea în drum. Ai grijă să înţeleagă că acest spaţiu este unul periculos.

 

Foloseşte setea lui de cunoaştere

Începând cu vârsta de şase ani, copilul ar trebui să se poată descurca singur pe stradă, dar pentru asta trebuie să fii sigură că l-ai învăţat tot ce trebuie să ştie pentru a nu fi în pericol. Cumpără-i jocuri cu reguli de circulaţie, învaţă-l ce înseamnă culorile semaforului şi obişnuieşte-l să fie precaut. Regulile esenţiale sunt:

  • să circule întotdeauna pe trotuar;
  • să se asigure în ambele părţi înainte de a trece strada;
  • să folosească mereu "zebra" sau trecerea de pietoni;
  • culoarea roşie la semafor înseamnă că nu are voie să traverseze;
  • culoarea verde arată că are voie să teracă strada.

Pentru început, însoţeşte-l

Dacă vrei să-l laşi să meargă singur la şcoală, asigură-te că a învăţat drumul. Pentru asta mergi zilnic cu el, până vezi că se poate descurca de unul singur. Stabilirea unor puncte de reper poate fi de mare ajutor. Dacă merge cu bicicleta, nu-l lăsa singur pe drumurile pe care circulă şi maşini. Mersul pe bicicletă este destul de periculos pentru copil, mai ales în trafic.

Ajută-l să recunoască pericolele

Pentru un copil pot fi problematice şi situaţiile în care nu poate aprecia exact distanţele sau viteza cu care se deplasează maşinile. Puţin exerciţiu îi va fi de mare ajutor. Când sunteţi împreună, arată-i cam cât de departe ar trebui să fie o maşină ca să aibă timp să treacă strada şi explică-i ce se poate întâmpla dacă nu este atent.

Tu eşti modelul lui

Fie că vrei sau nu, copilul te va lua întotdeauna drept un model, chiar şi când e vorba de comportamentul în trafic. Aşadar, respectă regulile de circulaţie. Când eşti cu el, nu trece pe roşu, nici dacă vezi pe o rază de un kilometru că nu vine nimic. Mergeţi împreună numai pe trotuar şi nu pe marginea străzii şi traversaţi doar pe trecerea de pietoni. Mai mult decât orice alte învăţăminte, comportamentul tău îl va ajuta să înveţe să circule în siguranţă.

text Libertatea pentru femei

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie