Islanda a reusit sa opreasca consumul de alcool, tutun si droguri in randul adolescentilor, iar restul lumii ar trebui sa ia exemplu

In urma cu 20 de ani, Islanda avea printre cei mai mari consumatori de droguri, alcool si tutun in randul adolescentilor, iar acest lucru devenise o problema tot mai mare. In prezent, situatia sta complet diferit. Cum a reusit Islanda sa opreasca abuzul de substante in randul adolescentilor, si de ce restul tarilor ar trebui sa ia exemplu, mai jos:

„Nu puteai merge pe strazile din Reykjavík dupa lasarea serii, vinerea, pentru ca era nesigur.
Pe strazi erau hoarde de adolescenti ce consumau alcool in mod ostentativ.”, a explicat Gudberg Jonsson, un psiholog de-al locului pentru publicatia mosaicscience.

In 1998, 42% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 15-16 ani spuneau ca se imbatasera cel putin o data pana la momentul chestionarii.

In prezent, acest procent a fost scazut la doar 5%.

Masurile luate in Islanda, ce au dus la scaderea consumului de substante periculoase:

1. Au instituit o ora limita, pana la care adolcentii pot sta afara

Copiii pana in varsta de 16 ani au ora de „stingere”. Mai exact, pana la ora 10 seara, toti copiii sub aceasta limita de varsta trebuie sa fie in case.
Pentru a controla respectarea acestei reguli, parintii se organizeaza in patrule ce merg pe strazile oraselor.

2. Parintii au depus un juramant

Grupurile de parinti si-au luat angajamentul sa le impuna anumite reguli copiilor lor.
Printre ele: interzicerea accesului la alcool a copiilor. Totodata, parintii si-au luat angajamentul ca vor incerca sa petreaca mai mult timp in familie.

3. Isi mentin copiii ocupati

In fiecare an, parintii primesc un voucher de 500$ pentru activitati extrascolare sportive (fotbal, calarie, etc.). Astfel, copiii petrec mult mai putin timp fara a avea o ocupatie si sunt mai putin predispusi sa intre intr-un anturaj.

4. Totul se bazeaza pe feedback-ul primit

Adolescentii completeaza chestionare an de an, cu privire la calitatea vietii lor, la tentatia de a consuma substante interzise.
Pentru fiecare comunitate sunt generate rapoarte specifice, in baza carora autoritatile sa poata actiona particularizat.

5. Oamenii politici s-au implicat in aceste schimbari

Primarul capitalei este profund implicat in acest proiect, menit sa schimbe destinele tinerilor si sa-i directioneze catre o viata fericita si sanatoasa, pentru a ajunge adulti fericiti.

In urma initiativelor luate, tot mai multe talente din domenii precum sportul sau muzica ies la iveala, deoarece se descopera mai multi copii cu inclinatii speciale catre un anumit domeniu.

Sursa imagine: Shutterstock

Surse: mosaicscience.combbc.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau