Jeleuri sănătoase de casă

Cei mici sunt înnebuniţi după jeleuri, însă te fereşti să le cumperi dulciuri din comerţ? Îţi propunem o reţetă simplă, rapidă, cu ingrediente naturale, fără zahăr adăugat, cu puţine calorii : jeleuri sănătoase de casă. Îi poţi împlica şi pe cei mici în prepararea simpaticilor ursuleţi cu diferite arome – va fi o activitate amuzantă, care se poate transforma într-o lecţie de artă, matematică sau forme. Cu siguranţă îţi vor veni şi alte idei. Iată cum să faci jeleuri sănătoase de casă.

 

Ingrediente:

  • suc de lămâie (proaspăt stors)
  • suc de lime (proaspăt stors)
  • gelatină naturală (agar-agar)
  • extract de ştevie (îndulcitor natural)
  • 1 portocală mare sau 2 portocale mai mici
  • ½ grapefruit
  • 2 căni coacăze
  • 2 căni căpşuni
  • 1 banană

 

Mod de preparare

sucPentru jeleurile cu aromă de căpşuni şi portocale (18 porţii a câte 20 de jeleuri):

Stoarce cât de mult suc se poate din portocală.

Măsoară ¼ cană cu suc de lămâie şi ¼ cană cu suc de lime (lămâie verde).

Amestecă sucul de portocală, cu cel de lămâie şi lime.

Dacă nu vrei să arunci pulpa de la portocală, adaug-o peste sucul de citrice.

Mărunţeşte căpşunile, apoi amestecă-le cu sucul de citrice şi pune totul într-o crăticioară, la bain-marie. Lasă amestecul să fiarbă câteva minute, până devine cremos (nu uita să amesteci din când în când).

amestecIa crăticioara de pe foc şi toarnă amestecul în blender. Adaugă o jumătate de linguriţă de extract de ştevie şi amestecă totul cu blenderul. (În funcţie de preferinţe, tu alegi cât de dulci să fie jeleurile. Ţine cont că o linguriţă de extract de ştevie pudră sau lichidă este echivalentul unei ceşti de zahăr. Aşa că adaugă mai mult sau mai puţin extract de ştevie, în funcţie de cât de dulci sau acrişoare vrei jeleurile). Lasă compoziţia caldă să se răcească 5-7 minute.

După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatina naturală (agar-agar). Ca să nu greşeşti, reţine că pentru 500-600 ml lichid se folosesc 4 g de pudră de agar-agar. În funcţie de cât lichid ai, calculezi câtă pudră de agar-agar trebuie să adaugi. Amestecă totul până nu mai există cocoloaşe.

formejeleuriToarnă amestecul într-o tavă în care ai pus foaie de copt sau folie de aluminiu. Stabileşte grosimea compoziţiei în funcţie de cât de groase vrei să fie jeleurile. Dacă ai prea multă compoziţie pentru o tavă, toarnă în mai multe tăvi, astfel încât ursuleţii să nu iasă prea groşi.

Lasă compoziţia la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile ursuleţi cu o formă specială ursuleţ. Sau poţi alege orice formă doreşti.

 

Pentru jeleurile cu aromă de afine şi grapefruit (15 porţii a câte 20 de jeleuri):

coacazeStoarce sucul de la ½ de grapefruit într-un bol. Adaugă ¼ de cană suc de lămâie şi 2 căni de afine şi amestecă.

Fierbe amestecul la fel ca în cazul jeleurile cu aromă de căpşuni şi portocale.

După ce coacăzele au fiert, pune-le în blender şi amestecă bine, apoi lasă la răcit 5-7 minute.

După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatină naturală (ţine cont că pentru 500-600 ml lichid se folosesc  4 g de pudră de agar-agar) şi extractul de ştevie, jeleuriîn funcţie de cât de dulci vrei să fie jeleurile (nu uita că o linguriţă de extract de ştevie pudră sau lichidă este echivalentul unei ceşti de zahăr). Amestecă din nou până nu mai există cocoloaşe.

Toarnă amestecul într-o tavă în care ai pus foaie de copt sau folie de aluminiu şi las-o la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile în forma dorită.

 

Pentru jeleurile cu aromă de banane (8 porţii a câte 10 jeleuri):

bananaÎntr-o crăticioră, amestecă o banană mare pasată cu ¼ ceaşcă suc de lămâie. Pune amestecul pe foc mic şi lasă-l să fiarbă aproximativ 3 minute.

Ia crăticioara de pe foc şi amestecă bine cu blenderul. Lasă compoziţia să se răcească 5-7 minute.

După ce amestecul s-a răcit puţin, adaugă gelatină naturală (pentru 500-600 ml lichid se folosesc  4 g de pudră de agar-agar) şi extractul de ştevie, în funcţie de cât de dulci vrei să fie jeleurile (o linguriţă de extract de ştevie pudră sau lichidă este echivalentul unei ceşti de zahăr). jeleuriAmestecă din nou până nu mai există cocoloaşe.

Toarnă amestecul într-o tavă în care ai pus foaie de copt sau folie de aluminiu şi las-o la frigider aproximativ o oră. După ce s-a răcit şi întărit, scoate compoziţia din frigider şi taie jeleurile în forma dorită.

Păstrează jeleurile la frigider.

 

 

 

Sursa: undressedskeleton.tumblr.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Deserturi