Jocuri pentru intreaga familie

Participa si tu la joaca celor mici! Cand copilul este foarte mic, este foarte usor sa ne jucam cu el, iar bebelusul va fi multumit si fericit sa fie impreuna cu parintii sai.

jocuri, jucarii, familie, povesti, pas cu pas

In plus, cateva minute de joaca ii vor fi suficiente pentru a cadea frant de oboseala. Dar dupa 6 ani, e mai greu. Va fi mai atras de calculator si de televizor si parintii au, in general, tendinta de a-l lasa acolo, promitandu-si mereu ca „maine” nu vor mai permite atatea ore in fata ecranului.

Adevarul pe care nu ne place sa il recunoastem este ca fiul/fiica noastra alege tv-ul sau calculatorul pentru ca noi nu ii oferim o alternativa. Daca va este greu sa va jucati cu propriul copil, invitati atunci la voi alti copii cu care sa se joace si participati impreuna la joaca lor din cand in cand.

Planificati ziua jocurilor de familie!
Este foarte adevarat ca este destul de greu sa mai gasim energie pentru joaca in timpul saptamanii – sunt atatea vase de spalat, de pregatit masa, de calcat rufe, uneori teme de facut, telefoane de dat… si putem continua lista pana la epuizare.

Asa ca am putea folosi un sfarsit de saptamana pentru a planifica, intr-o sedinta de familie, care sa fie ziua jocurilor de familie. Fiecare se va gandi ce jocuri ii place sa joace si, pe rand, vom fi responsabili cu programul zilei jocurilor de familie.

Fie ca e vineri seara ori sambata, ziua  aceea va fi neconventionala – am putea manca pizza pentru ca mama sa nu mai petreaca asa de mult timp la bucatarie sau am putea sa facem fiecare rapid ordine in casa. Si seful de joaca din saptamana respectiva poate incepe programul.

Alegeti impreuna
De-a ce ne jucam? Aceasta intrebare este cea mai grea, doar daca nu cumva aveti o rutina a jocurilor de familie stabilita deja. Este posibil sa se declanseze conflicte din pricina dorintelor contradictorii de a juca un joc sau altul.

Deci unul din obiectivele prioritare ar fi evitarea oricaror conflicte. Cine se supara va trebui sa execute o pedeapsa – poate ca el va fi cel care va pregati masa, ori va face ordine in casa. Am putea sa stabilim reguli simple de alegere a jocurilor.

Scriem pe biletele ce propune fiecare membru al familiei si tragem, din caciula, biletele in ordinea in care le vom juca, asa toata lumea va fi multumita.

Ce sa nu lipseasca
Din colectia de jocuri, din casa nu trebuie sa lipseasca cele cu pioni si zaruri si trasee de urmat de pionii jucatorilor, jocurile de cunostinte, de logica, de memorie, de constructie, jocurile clasice tip rummy, sah; chiar daca copilul nu a invatat toate regulile, el poate incepe sa o faca dupa 4 ani.

De asemenea, perucile, costumele, coronitele, baghetele, mastile de teatru sau marionetele pentru teatrul de papusi, fardurile pentru body painting, precum si materialele pentru confectionarea de masti ar trebui sa fie nelipsite din setul de joaca al familiei. Chiar si cand ne jucam de-a doctorul lucrurile ar trebui luate foarte in serios.

Organizarea serilor de joaca
Atentie organizatori ai serilor de joaca! Fiecare veti fi responsabil, nu doar cu propunerea si aranjarea jocurilor, ci si cu strangerea lor si ordinea de dupa. De asemenea, ar fi amuzant sa si organizati mici momente artistice de introducere sau incheiere a zilei respective, puteti canta, dansa sau spune poezii.

Regulamentul zilelor de joaca va trebui sa cuprinda si reguli de conduita in caz de castig sau pierdere in jocurile cu astfel de miza – cine plange ca a pierdut va trebui sa execute o „pedeapsa”. Castigatorul este cel care ii va servi pe ceilalti cu o bombonica.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas