Laptele de vaca – adevar si „legende”

Dupa primul an, ne privim copilul ca fiind mare'. Dar nutritional, nevoile copiilor pana la 3 ani sunt inca mult diferite de ale noastre.

Aceia dintre noi care au crescut cu impresia ca laptele de vaca este ali­mentul perfect pentru copii suntem cel putin surprinsi sa aflam ca lucrurile nu stau chiar asa, cel putin pentru sugari si copiii mici.

Din ce in ce mai multe cercetari conduse de medici de renume arata nu numai ca laptele nu este tocmai potrivit pentru sugari si copii mici (1-3 ani), dar, mai mult, consumul zilnic de lapte de vaca poate determina:

  • anemie,
  • alergii severe,
  • diaree,
  • boli de ini­ma,
  • co­lici,
  • sangerari gastrointestinale,
  • sinuzite,
  • acnee,
  • slabirea sistemului imunitar,
  • diabet,
  • infectii ale urechii etc.

Inspai­man­ta­tor, nu?

Este o grava eroare faptul ca am promovat ca aliment ideal pentru copiii nostri laptele de vaca – el este potrivit doar pentru vitei, asa cum laptele de mama este potri­vit doar pentru bebelusi – spun din ce in ce mai multi specialisti.

Laptele de vaca, de exemplu, con­tine de 6-7 ori mai multa ca­ze­ina decat cel uman, ceea ce il face foarte greu de asimilat de catre co­rpul nostru.

Proteinele intra cu 15 procente in compozitia chimi­ca a corpului nostru si cand ele nu se asimileaza bine, asta poate cauza slabirea sistemului imunitar, ceea ce are ca efect imediat aparitia alergiilor, dar si a altor probleme mai grave.

Consumul de lapte de vaca a cau­zat atatea probleme in randul copiilor, si uneori si in randul adul­tilor.
De ce, in ciuda avertismentelor, continuam sa dam lapte de vaca celor mici? Pentru ca bunicile noastre ne-au invatat ca laptele contine calciu.

Culmea este ca studiile demonstreaza ca, desi, intr-adevar, laptele de vaca este foarte bogat in calciu, el nu este asimilabil de catre corpul nostru in acea formula.

Multi dintre bau­torii traditionali de lapte de vaca au un nivel mai scazut de calciu in organism decat cei care nu consuma deloc lapte, arata cercetarile.

Prea putin fier
Alte probleme legate de consumul de lapte de vaca tin de faptul ca acesta este sarac in fier. Numarul copiilor sub 2 ani care sufera de deficienta de fier este in continua cres­tere peste tot in lume.

Daca luam in considerare cantitatea de fier dintr-un pahar cu lapte de vaca, se poate estima ca un copil de un an ar trebui sa bea 24 de pahare de lapte de vaca pe zi, pentru a-si acoperi necesarul de fier!

Conform altor date, 500 de ml de lapte de crestere au aceeasi valoare din punctul de vedere al con­ti­nutului de fier pe care o au 10-11 litri de lapte de vaca si 1,5 kg peste.

Fierul este indispensabil in corpul nostru: lui ii datoram buna irigare a tuturor tesuturilor si organelor, in special a creierului.

Metabolismul fierului, daca se poate spune asa, urmeaza un circuit simplu: in fiecare zi, in timp ce globulele rosii sunt distruse, fierul din ele este recuperat si reutilizat pentru formarea altor globule rosii. Dar in fiecare zi, corpul pierde fier in special prin bila si scaun.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie