Legumele in alimentatia copilului

De pe la unu-doi ani, incepe sa faca mofturi. Primele pe lista refuzului: verde­turile si legumele! Desi nu ii intelegi bine motivele, e cazul sa treci totusi la contraofensiva!

Spanac? Cah!' Morcovi? Cah, cah!' Broccoli? De mii de ori cah! Mai nou, auzi proteste ori de cate ori iti imbii micutul cu piureuri si garnituri?

Ai inceput sa iti faci griji ca nu mananca suficiente fibre (oricum, ai impresia ca nu bea nici suficienta apa) si pierde, astfel, cea mai importanta sursa de vitamine?

Intr-adevar, vestea proas­ta este ca legumele sunt acele alimente peste care nu ai voie sa sari niciodata. Vestea buna: mofturile la legume sunt trecatoare si tin mai degraba de obiceiurile culinare pe care i le formezi in familie decat de gust.

Pentru a depasi aceasta etapa, ai nevoie insa de rabdare, de tact si de puti­na autoorganizare. In primul rand, mofturile la mancare apar in urma unui program de masa dezechilibrat.

Ori mancati la ore nere­gulate, ori, ca toti parintii, intre mese ii dati pufuleti, ciocolata sau alte gustarele, mai des decat ar trebui. In acest caz, va trebui mai intai sa rezisti rugamintilor lui. Sau ce-ar fi, cand cere o gustare, sa incerci cu un morcov crud, dulce, proaspat curatat?

Aproximativ 70% dintre parinti le dau copiilor sa manance la cerere, fara un program de masa (sursa: studiu Unicef).

Nu uita, in al doilea rand, ca obiceiurile de la masa se formeaza si dupa voi, cei mari: daca mami si tati nu ma­nanca salata (ar trebui sa ma­nanci orice mancare cu o salata de legume, rosii, castraveti, ardei gras etc.), nici cel mic nu va manca legume.

In al treilea rand, nu uita de obisnuitul truc care face ca orice mancare sa fie apetisanta: combina culorile, pune mai multe legume de mai multe feluri, fa ca farfuria sa arate atractiv.

Dar nu uita: toate astea nu inseamna totusi ca de maine il poti convinge pe copilul tau sa accepte toate legumele. Un copil are gusturi diferite de un adult: el nu va intelege savoarea' prunelor afumate sau pe cea a verzei calite.

Nici nu te poti astepta la asta, din pricina ca la el nu s-au format inca unele papile gustative. In plus, nu te ingrijora daca cel mic refuza doar o gama restransa de legume, dar le accepta pe marea majoritate.

In bucatarie

  • Nu ii da legume cu gust ama­rui: in sosul de rosii sau in soteu­rile de morcovi nu uita sa adaugi si un pic de zahar (brun).
  • Daca refuza o leguma anume, fa-i sucuri sau piureuri in care sa adaugi si leguma discriminata'.
  • Incearca sucurile de fructe in care ai pus si o leguma: de pilda, suc de portocale cu un morcov.
  • Nu insista cu acriturile.

Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau