Lupta pentru putere la masa

Nu va targuiti' cu copilul pentru a-l face sa manance.
Vrei sa ii dai copilului sa manance spanac, insa el refuza si iti da una peste mana, aruncand spana­cul din lingura pe jos.

Primul impuls ar putea fi sa incepi un discurs despre cat de hranitor este spanacul, cat de mare si de puternic te face. Sau, mai rau, vei incepe sa negociezi: Daca iei o gura, iti dau si pra­jitura' sau altceva ce ii place copilului.

Ma intreb daca exista vreun parinte care nu a folosit niciodata aceste replici legate de spanacul care te face puternic… Problema e ca aceasta teh­nica duce, in timp, la aversiunea fata de alimentele sanatoase.

Desigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa prezentam copilului beneficiile alimentelor sanatoase, dar nici sa intampinam fiecare lingura de spanac respinsa de copil cu o salva de ode la adresa virtutilor spanacului.

Sa mancam sanatos
Alimente sanatoase
Atat amenintarile cu pedeapsa, cat si promisiunea recompensei cu desertul nu fac decat sa creeze o lupta pentru putere. Pentru a incuraja mancatul sanatos va trebui sa ii oferim copilului o gama de alimente sanatoase (daca papi asta, iti da mami piersica', de exemplu) si sa mentinem o stare de spirit pozitiva la masa.

Portii echilibrate
Parintii au adesea tendinta sa supraestimeze cantitatea de mancare de care copilul are nevoie. In special pentru alimentele care nu sunt preferate de el, cateva linguri in farfurie sunt arhisuficiente. Portiile mici sperie mai putin copilul, pe cand portiile mari incurajeaza, in timp, mancatul in exces si obezitatea.

Fara negocieri
Incurajeaza copilul sa ia o gurita', insa nu pica in capcana negocierii cu el. Pregateste doua feluri de mancare sanatoasa si lasa-l sa aleaga pe care dintre ele il prefera.

Impreuna la masa
Nu puneti copilul separat. Este foarte bine ca micutul sa vada toata familia la masa, mai ales mancand mancare sanatoasa.

Un exemplu bun
La aceasta varsta, copilul va manca mai multe fructe si legume daca ii vede pe ceilalti (mai ales copii) ca fac acest lucru.

Ce trebuie sa stim atunci cand vine ora mesei…
Lasa-l sa manance singur. Copiii ar trebui sa incea­pa sa isi foloseasca degete­lele pentru a manca inca de pe la noua luni, iar lingura, furculi­ta – pe la 15-18 luni. Daca nu lasi copilul sa ma­nance singur, ii iei controlul pe care el si-ar dori, firesc, sa il exercite asupra mesei. {i atunci apar problemele.

Asculta-ti copilul. Fii foarte atent la ce vrea copilul sa comunice prin comportamentul sau. Cand se apuca sa se joace la masa cu alimentele, inseamna ca e sa­tul. Nu trebuie sa insistam. Daca nu vrea sa manance nimic la aceasta masa, trecem peste si mai oferim ce­va la masa urmatoare.

Nu va muri de foame, cu siguranta.
Daca sare peste o masa? La aceasta varsta, copiii au nevoie de un program fix de trei mese principale si doua-trei gustari, insa nu inseam­na ca e obligatoriu sa ma­nan­ce de fiecare data, acesta este numai orarul meselor. Copilul va manca daca ii este foame.

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau