Mananca sanatos inainte de sarcina

Ceea ce mananci si mai ales in ce cantitate mananci, iti poate afecta abilitatea de a concepe. Iti aratam mai jos cateva dintre metodele prin care sa te mentii in forma maxima pentru perioada de conceptie.

1. Imbunatateste-ti alimentatia cu cel putin trei luni inainte de a concepe, chiar cu un an daca e posibil. Almentatia si fertilitatea sunt in stransa legatura cu conceptia si cu sanatatea bebeluslui tau.
2. Ajungi la greutatea ideala pentru inaltimea ta.
Slabeste sau ingrasa-te, dupa cum este cazul, inainte de a ramane insarcinata. Daca esti supraponderala sau subponderala poti avea probleme in conceptie si mai tarziu, in sarcina.
Pentru a slabi mananca alimente cu un continut scazut de grasimi si continut ridicat de fibre sin u uita de exercitiile fizice.
3. Urmeaza un plan de alimentatie, evitand alimente bogate in zahar si grasimi, spre exemplu dulciurile.

Alimentele recomandate:
– fructe si legume – pot fi proaspete, congelate, uscate, la conserva sau sub forma de suc natural
– alimente bogate in carbohidrati – paste, paine, orez, cartofi
– alimente bogate in proteine – carne de pui, de peste, oua, fasole, linte
– lactate – iaurt, branza, lapte, cascaval
– peste – mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana, incluzand si pestele bogat in ulei (dar nu cel din conserva, ci sardine, crap, macrou proaspete).
– alimente bogate in fier – carne rosie, fructe uscate, paine, legume verzi, cereale

Poti ajuta organismul sa absoarba fierul daca mananci sau bei ceva ce contine multa vitamina C (suc de fructe, fructe proaspete).
4.Ia suplimente de vitamine. Desi poti sa iti iei toate vitaminele necesare dintr-o alimentatie bine echilibrata, unii medici recomanda si suplimentele de vitamine. Aminteste-ti ca este doar un supliment, nu un substitut al unei mese. Nu lua vitamine insa fara recomandarea medicului, atat inainte, cat si in timpul si dupa sarcina.

5. Ia acid folic. Acidul folic este benefic pentru toti, nu numai pentru femeile insarcinate. Acesta erduce riscul de atacuri de cord, de accidente vasculare, de cancer si diabet. De asemenea, reduce riscul defectelor de nastere. Femeile care incearca sa conceapa sau care sunt insarcinate trebuie sa ia un supliment de 0.4 miligrame de acid folic pe zi .
6. Spune NU alcoolului si tigarilor.
7. Renunta la cofeina. Desi nu exista dovezi clare asupra efectelor cofeinei in timpul conceptiei, medicii recomanda eliminarea acesteia din dieta zilnica sau reducerea la 300 de mg pe zi.

De evitat:
1. prea multa Vitamina A. Asta inseamna ca ar trebui sa eviti sa mananci ficat sau pate de ficat. Prea multa vitamina A i-ar putea face rau bebelusului.
2. peste bogat in mercur – rechin, peste sabie. De asemenea, nu manca mai mult de 2 bucati de ton pe saptamana (aproximativ 140 de grame). Nivelul ridicat de mercur din organism afecteaza dezvoltarea sistemului nervos al copilului.
3. alunele, deoarece copilul poate avea alergie la acestea, in special daca mai sunt cazuri in familie.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie