Masa de Paște: ai grijă la indigestii!

Alimentele și băuturile pe care le consumăm de Paște pun la grea încercare sistemul digestiv, în special pe cel al copiilor – mâncărurile grase, ceapa, roșiile, castraveții verzi sau băuturile carbogazoase și faptul că mâncăm repede pot cauza indigestii severe.

 

Durerile de stomac, senzatia de arsură', balonarea, greața (însoțită sau nu de episoade de vomă),regurgitarea, senzația de corp greu, diareea sunt câteva dintre simptomele unei indigestii.

 

Cum să te ferești de indigestii

  • În special dacă ai ținut post, este de preferat să nu dai iama în bucatele de Paște.
  • Mănâncă încet și nu amesteca prea multe feluri de mâncare.
  • Dacă fumezi, încearcă să reduci numărul de țigări măcar în zilele acestea. Chimicalele din țigări relazează mușchiul care controlează sfincterul gastroesofagian, permițând acidului gastric să urce în esofag (reflux gastroesofagian).
  • Ferește-te și de alcool – deși în mod tradițional se crede că alcoolul stimulează indigestie 2digestia, de fapt, o inhibă, îngreunând procesul digestiv și determinând putrezirea alimentelor în intestin, ceea ce cauzează fermentație, balonări, dureri abdominale.
  • Ține cont de faptul că anumite medicamente (antibioticele, medicamentele care conțin ibuprofen și estrogen, deci și anticoncepționalele) influențează procesul digestiv și pot determina indigesti severe!

 

Ce faci în caz de indigestii

 

Repaosul alimentar este oligatoriu în caz de indigestie – corpul are nevoie de pauză pentru a-și reveni din bombardamentul culinar la care l-ai supus. Medicul îți poate recomanda antiacide, antispastice (care să relaxeze mușchii netezi) preparate prokinetice, care te ajută să golești mai rapid stomacul, diminuând senzația de disconfort sau chiar antibiotice, în funcție de gravitatea simptomelor.

Dar cum este mai bine să previi decât să tratezi, mai bine ești moderată și scapi de indigestii. Uite câteva trucuri care te ajută să mănânci mai puțin de Sărbători

 

foto Shutterstock

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport