Măsuri de siguranță auto pentru copii

Cele mai multe accidente se petrec pe o rază de 3 km lângă casă și, deși au loc la viteze nu foarte mari, pun în pericol viața copilului. Uite ce măsuri de siguranță auto să respecți atunci când pleci la drum cu copilul.

Foarte mulți părinți merg în brațe cu bebelușul în spatele mașinii sau, mai grav, pe scaunul șoferului. Ce nu știu acești părinți este că într-o coliziune produsă la o viteza de 50 km/oră, un copil de 30 de kilograme se transformă într-un „proiectil mortal de aproape o tonă, iar puterea impactului asupra lui, la viteza menționată, este similară cu cea care s-ar înregistra în urma căderii de la etajul trei al unui bloc. Chiar și atunci când copilul e așezat în scaun, acesta nu poate oferi protecție dacă nu este bine fixat sau cel mic nu este prins corespunzător în centuri.

 

Pericole pentru copiii mai mari

Copiii între 4-8 ani sunt cei mai expusi riscurilor în cazul unui accident. Asta pentru că, deși ei sunt mai robuști prin comparație cu un bebeluș, cei mai mulți dintre părinti nu mai investesc și într-un înălțător, odata ce copiii au iesit din aria de acoperire a unui scaun clasic pentru mașină.

Pe de altă parte, foarte mulți părinți își lasă copiii pe scaunul din față al mașinii cu mult înainte ca aceștia să împlinească 12 ani (vârsta minimă de la care este permisă, conform codului rutier, ca un copil să stea pe scaunul din față și doar cu centura de siguranță.

Reguli de siguranță auto de respectat 

 

  • Instalați scaunul în altă mașină atunci când este necesar, iar dacă cel mic merge cu microbuz la și de la grădi sau școală, asigurați-vă că acesta este prevăzut cu suficiente scaune auto pentru copii, corect instalate. Uite de ce să ții cont când alegi scaunul de mașină
  • Nu folosiți scaune auto la mâna a doua, mai ales dacă au mai mult de 6 ani sau au fost implicate într-un accident.
  • Nu plasați scaunul de mașină în fața unui airbag!
  • Nu folosiți scaunele de mașină pe post de fotoliu în casă – ele sunt proiectate special pentru mașină, iar unghiul de înclinare necorespunzător poate compresa diafragma copilului și influența fluxul de oxigen, cauzând probleme serioase!!!

 

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie