Medicamentele în sarcină – ce este permis?

De-a lungul anilor, multe femei au învățat despre efectul devastator al unor medicamente luate în timpul sarcinii asupra bebelușului lor. În zilele noastre, accesul facil la informație a scăzut semnificativ numărul unor astfel de tragedii.

Lumea medicală cunoaște foarte bine tragedia cauzată de thalidomida – un medicament care a tras semnalul de alarmă asupra vulnerabilității fătului la acțiunea medicamentelor administrate pe perioada sarcinii.

Thalidomida este un sedativ care s-a dovedit că ar ajuta la ameliorarea grețurilor matinale de care suferă majoritatea viitoarelor mămici. Drept urmare, între anii ‘50-60 a fost prescris miilor de femei însărcinate din toată lumea.

S-a constatat apoi cu stupoare că acest medicament produce malformații congenitale severe la făt, mai ales dacă este luat la începutul sarcinii, când are loc formarea membrelor și a majorității organelor bebelușului. În prezent, pe glob sunt mai mult de 5.000 de supraviețuitori cu probleme cauzate de thalidomida.

Din fericire, astăzi, mesajul este foarte clar! Toate femeile însărcinate trebuie să fie extrem de prudente și, dacă este posibil, să nu ia niciun fel de medicament pe perioada sarcinii. Cu toate astea, și gravidele sunt la fel de susceptibile ca toată lumea să sufere de o boală acută (o infecție, de exemplu) sau cronică (precum astmul bronsic). Trebuie să știi că în astfel de condiții, sub supraveghere medicală, există medicamente care pot fi administrate și în sarcină.

 

Ce traversează placenta și când?


Majoritatea problemelor apar la medicamentele care traversează placenta și ajung la bebeluă. Acele substanțe care traversează placenta și determină anomalii fetale se numesc teratogene.

Trebuie să știi că există o susceptibilitate la acțiunea agenților teratogeni (anumite medicamente, droguri, radiații ionizante, unele infecții etc.). În primele două săptămâni de sarcină (faza de pre-organogeneză) se pare că embrionul este rezistent la acțiunea factorilor teratogeni, însă expunerea semnificativă poate fi letală. Între săptămânile trei și opt de sarcină se situează perioada de maximă susceptibilitate la acțiunea agenților teratogeni, întrucât acum se formează organele vitale (organo-geneza).

Acum se produc majoritatea malformațiilor fetale (deși mai putin de 1% dintre malformațiile congenitale se datorează medicamentelor cu efect teratogen).

Între nouă și 38 de săptămâni, fătul este mult mai puțin vulnerabil la factorii teratogeni, în această perioadă apărând în general defecte minore.

Unele medicamente reprezintă un risc pentru sarcină numai dacă sunt luate într-un anumit stadiu al sarcinii, mai ales în primul trimestru, când se formează embrionul. Alte medicamente fac rău atunci când sunt administrate spre sfârșitul sarcinii, fie pentru că interferează cu travaliul, fie că afectează sănătatea bebelușului după ce se naște (de exemplu, prin apariția unor probleme de respirație).

 

Uneori chiar trebuie


O întrebare importantă pe care și-o pune medicul ce supraveghează o femeie gravidă care suferă de o boală cronică (dinainte de a rămâne însărcinată) este cât de mare este riscul întreruperii medicației.

Dacă medicul hotărăște că riscul netratării acelei boli este mai mare decât eventualul efect nociv al medicamentului respectiv pentru făt, atunci mama își va continua tratamentul – sub supraveghere medicală, bineînțeles. Acest lucru este valabil pentru epilepsie, malarie, tuberculoză, infecții grave, diabet zaharat, hipertensiune arterială, astm bronșic, depresie etc.

Medicii mai știu că acțiunea unui medicament asupra fătului depinde de tipul medicamentului (de grupa din care face parte), de cantitatea (doza) administrată, de durata tratamentului și de vârsta sarcinii.

Există diverse căi de administrare a medicamentelor și, dacă este posibil, este bine să fie folosite acele căi prin care medicamentul ajunge cel mai puțin în sângele bebelușului. De exemplu, astmul bronșic este cel mai bine tratat în timpul sarcinii cu medicație luată pe cale inhalatorie (pufuri), întrucât aceasta are un efect țintit la nivelul plămânilor, în sânge ajungând doar cantități foarte mici. 
De toate aceste aspecte va ține însă cont medicul care te supraveghează, tu trebuie doar să-i urmezi sfaturile.

 

Infecțiile – un pericol în timpul sarcinii

Așa cum am mai spus, din păcate, sarcina nu te protejează de infecții (mai ușoare sau mai severe), și, în anumite cazuri, o astfel de infecție lăsată netratată, poate semnifica mari riscuri pentru tine sau pentru copil.

Cum, însă, în zilele noastre există mai multe medicamente disponibile ce pot fi folosite și de femeia gravidă, majoritatea infecțiilor apărute pe perioada sarcinii pot fi tratate cu succes.

Dintre antibiotice, printre cele care pot fi administrate fără probleme în sarcină se numără: Penicilinele, Cefalosporinele, Clindamicina, „Eritromicinele (Macrolide, cu exceptia Claritromicinei), Azitromicina. Dintre antituberculoase este permis Etambutolul (uneori și Izoniazida).

În orice caz, nu lua niciun antibiotic decât sub atenta supraveghere a medicului curant.

 

Am guturai

Pentru a te simți mai bine, poți încerca următoarele:

    • fă gargară cu apă sărată (o linguriță de sare dizolvată într-o jumătate de cană de apă caldă) de două-trei ori pe zi – ajută la eliminarea mucusului din gât și alină durerea moderată de gât.
    • bea lichide (apă în special) – minimum doi litri pe zi.
    • tusea poate fi ameliorată cu o linguriță de miere și câteva picături de suc de lămâie. Ține mierea în gură până se lichefiază, apoi înghite. Dacă tusea te scoală din somn sau îți provoacă vărsături, mergi la medic.
    • poți lua paracetamol dacă ai dureri, însă nu mai mult de cinci-șase tablete în 24 de ore.
    • măsoară-ți temperatura de două ori pe zi. Dacă depășește 38ºC, mergi la doctor. 
Odihnește-te cât poți de mult.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate