Micutii vegetarieni

In timp ce unii medici considera ca dieta vegetariana nu este potrivita pentru copii, din ce in ce mai multi parinti le ofera juniorilor meniuri din care carnea nu mai face parte. Argumente pro si contra…

Mai intai, s-ar impune o definire de termeni. Cand vorbim despre vegetarieni, ne gandim, indeobste, la cei care nu consuma carne rosie. Literatura de specialitate din ultimii ani a adus in discu­­­tie nuante si denumiri pentru fiecare categorie de „vegetarieni in parte.

Astfel: semi-vegetarienii nu consuma carne rosie; ovo-lacto-vegetarienii – au scos din consum carnea rosie, de pasare, pestele si fructele de mare, dar au pastrat in dieta produsele lactate si ouale; lacto-vegetarienii nu mananca nici carne, nici peste sau oua, dar consuma lapte; ovo-vegetarienii au „liber la oua si „interzis la lapte si produse lactate, carne rosie si de pasare, peste, fructe de mare; veganii nu consuma niciun fel de produs de origine animala, fie ca este vorba despre carne, peste, fructe de mare, produse lactate sau oua. Dieta vegetariana, mai bogata in fibre,  bazata pe alimente cu colesterol scazut, poate fi sanatoasa, dar, neplanificata cum trebuie, produce mari carente.

Cateva avantaje

  • Bucataria vegetariana se bazeaza pe alimente sarace in grasimi saturate si colesterol.
  • Hrana vegetala este mai bogata in fibre decat alimentele de origine animala.
  • Legumele si fructele con­­­tin cantitati semnificative de vitamina B, acid folic si fitochimicale, nutrienti care ajuta corpul sa functioneze mai bine.
  • Vegetarienii tind sa consume mai putine calorii, caci legumele, fructele, cerealele sunt, la aceeasi cantitate, mai sarace caloric decat carnea. Alftel spus – 200 de grame de friptura sunt mai bogate caloric decat 200 grame de dovlecei.
  • In randul vegetarienilor, inciden­­­ta cancerului (de colon, stomac, esofag, plamani, prostata sau san) este mult mai scazuta, acestia fiind mai feriti si de boli intestinale sau constipatie, dar si de boli de inima, datorita nivelului scazut de colesterol din hrana de origine vegetala. Studiile arata ca riscul de deces in urma unei boli cardiovasculare este cu 50% mai mic pentru vegetarieni.

Este o dieta potrivita pentru copii?

Poti creste un copil sanatos doar pe baza dietei vegetariene, spun specialistii, cu conditia obligatorie sa-i planifici foarte bine mesele si sa calculezi exact aportul de calciu, vitamina D, fier, vitamina B12 si alte vitamine din grupul B.

Nu proteinele reprezinta o problema, caci cerealele integrale, pro­­­dusele din soia, legumele, semintele sunt o bogata sursa de proteine. Lipsa de calciu este un real pericol pentru copiii care urmeaza o dieta vegetariana, dar acest pericol poate fi combatut cu ajutorul produselor imbogatite cu calciu si vitamine.

Un alt dezavantaj pentru micii vegetarieni il reprezinta faptul ca, uneori, pot consuma prea putine calorii doar pe baza hranei vegetale. Astfel, legumele contin mai multi nutrienti intr-o calorie, dar nu sunt multe calorii pe portie. Stomacelul copilului se umple cu mai multe fibre, de exemplu, dar cu mai pu­­­ti­­­­ne calorii. O solutie ar fi mesele mai dese. Suplimentele (pastilele) nu sunt o solutie pentru a suplini caloriile putine, ele sunt nesemnificative,  iar nutrientii sunt mai de calitate direct din hrana.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie