Modul in care dormi cand esti insarcinata ar putea afecta fatal copilul

Numarul de bebelusi nascuti morti este mai mare decat ai crede. Una din 200 de sarcini inregistrate in Marea Britanie au ca rezultat, in urma nasterii, un bebelus mort.
In plus, un numar mare din aceste sarcini nu prezinta riscuri sau complicatii, iar doctorii raman socati cand bebelusul se naste mort.

Modul in care femeia insarcinata doarme poate cauza decesul bebelusului in uter

Potrivit unui studiu recent desfasurat de catre Tommy’s Stillbirth Research Centre, multi bebelusi ar putea fi salvati daca mama ar schimba modul in care doarme.

Studiul, ce a fost publicat in Jurnalul Britanic de Obstetrica si Ginecologie, a confirmat concluziile altor 4 studii mai mici: dormitul pe spate in timpul sarcinii este corelat cu nasterea copiilor morti.

Cercetarea a avut ca obiect de studiu peste 1000 de femei insarcinate, pentru a putea identifica daca modul in care dorm a avut vreo legatura cu starea de sanatate a bebelusului la nastere.
Au fost intervievate deopotriva femei ce au nascut copii sanatosi, cat si cele care au dat nastere unor bebelusi morti.
Rezultatele studiului au aratat ca femeile care dorm pe spate in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina au un risc de cel putin doua ori mai mare de a da nastere unui bebelus mort, decat cele care dorm pe partea stanga.

Uite cum te inveti sa dormi pe partea stanga a corpului

Oamenii de stiinta nu pot corela cu certitudine datele, incat sa dea un raspuns categoric in acest sens.
Se suspecteaza insa ca dormitul pe spate afecteaza circulatia sangelui catre fat, deoarece greutatea acestuia din urma pune presiune pe vasele de sange.

Pentru a concluziona cu certitudine ca schimbarea modului in care femeile insarcinate dorm poate afecta procentul bebelusilor morti la nastere, mai e nevoie de cercetare suplimentara.
Cu toate aceastea, pentru a preveni orice risc, iata cum sa te inveti sa dormi pe partea stanga:

Asaza o perna in spatele tau, pentru a preveni rotirea cu fata in sus
Foloseste mai multe perne pentru a-ti mentine corpul drept
Dormi cu o perna intre genunchi, pentru a preveni presiunea pusa pe spate si solduri.

Sursa: familyshare.com

Sursa imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate