Nas înfundat în timpul sarcinii (rinita de sarcină)

De ce simt nasul congestionat?

Până la 30% dintre femei pot prezenta în timpul sarcinii simptome de nas înfundat, fără a avea vreo alergie sau o infecție virală cum ar fi răceala. Această afecțiune neplăcută are și o denumire specifică: rinita de sarcină. Poate debuta înainte de a doua lună de sarcină dar și mai târziu și tinde să se agraveze pe parcurs. Congestia ar trebui să se reducă imediat după naștere și să dispară complet în termen de două săptămâni. Nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii poate contribui la inflamarea membranei mucoasei nazale și la producerea de mucus în exces. Și volumul de sânge care circulă este mărit, ceea ce duce la umflarea micilor vase de sânge din mucoasa nazală și la congestionarea țesutului din jur. Și alți hormoni pot avea de asemenea un rol important.

Cum îmi pot da seama dacă este cauzată de sarcină sau de altceva?

Dacă nu aveți alte simptome, este, probabil, rinita de sarcină. Dacă nasul înfundat este însoțit de strănut, tuse, dureri de gât, dureri ușoare sau, eventual, glandele umflate ori febră, probabil ai o răceală sau o altă infecție. Oricum, infecțiile sinusurilor sunt frecvente în timpul sarcinii. Dacă ai simptome de sinuzită, cum ar fi febră, dureri de cap, mucus verzui sau galben, durere facială sau presiune (care se simte rău atunci când te apleci), durere a maxilarului superior sau un simț al mirosului diminuat, poți să-ți contactezi medicul.
Pe de altă parte, dacă ai nasul înfundat sau rinoree cu mucos apos, însoțită de strănut, mâncărime în zona ochilor, nasului, gâtului sau urechilor, atunci e posibil să fie vorba despre o alergie. Alergiile în timpul sarcinii sunt imprevizibile. Se pot îmbunăți sau înrăutăți și poți descoperi că ești sensibilă la alergeni și iritanți care înainte nu te deranjau.
Desigur, nu vei ști exact ce-ți cauzează congestia și e posibil să existe mai multe cauze. De ex. poți suferi de o alergie și de rinită de sarcină în același timp.

Ce pot face pentru ameliorare?

Bea multe lichide și încearcă să dormi cu capul ușor ridicat. Pot fi de ajutor și următoarele:

  • Aburul poate ameliora temporar congestia nazala și are de multe ori efect liniștitor. Fă un duș fierbinte și rămâi un timp după aceea în baia de aburi. Sau umezește o cârpă cu apă fierbinte, ține-o pe față și respiră pe nas.
  • Încearcă picături saline de nas sau o soluție salină sub formă de spray de la farmacie. Picură în fiecare nară și după 5-10 minute ar trebui să-ți poți sufla nasul mult mai ușor.
  • Folosește un umidificator sau vaporizator pentru a umidifica mai mult aerul din încăpere și menține-l lângă tine peste noapte. Urmează instrucțiunile de curățare ale aparatului, schimbând apa în fiecare zi pentru a preveni formarea bacteriilor, înlociește și filtrul destul de des.
  • Folosește perne suplimentare pentru a ridica capul atunci când stai întinsă. Asta poate ajuta de asemenea și la ameliorarea arsurilor gastrice.
  • Exercițiul fizic moderat (dacă nu ai restricții medicale la efort) ajută uneori la ușurarea nasului înfundat. Evită zilele în care este foarte multă poluare în aer ce poate irita și înrăutăți congestia nazală.
  • Evită potențialii iritanți cum ar fi fumul de țigară, alcoolul, vopseaua și alți vapori chimici (pe care ar trebui să-i eviți oricum), precum și altele care simți că-ți declanșează simptomele.

Se pot lua medicamente?

În cazul în care congestia te deranjează foarte tare, spune-i medicului despre simptome și acesta îți va indica ce medicamente ai putea încerca. Este bine, în general, să eviți să iei medicamente pe perioada primului trimestru, atunci când organele bebelușului sunt în formare, cu excepția cazurilor în care este absolut necesar și ți-au fost prescrise de medicul specialist.
Dacă ai acordul medicului, poți folosi un decongestionant. Deși și acestea pot provoca inflamații și congestiona și mai tare.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate