Nasterea cu ajutorul instrumentelor

Nastere cu ajutorul instrumentelor presupune nastere naturala la care copilul este extras u ajutorul forcepsului sau a vacuumului extractor.

De obicei, in astfel de cazuri, bebelusul este destul de jos pe canalul nasterii, insa expulzia presupune un efort prea mare din partea mamei si a micutului sau exista anumite ingrijorari cu privire la starea bebelusului si trebuie extras cat mai repede.

Argumente pentru nasterea cu ajutorul instrumentelor:

  • imposibilitatea femeii de a mai impinge, fie din cauza lipsei de energie, fie din alte motive
  • bebelusul nu coboara, dupa cel putin o ora la femeile care au mai nascut anterior si doua ore la cele care sunt la prima nastere
  • o pozitie normala a bebelusului
  • daca bebelusul are capul prea mare pentru pelvisul mamei
  • daca mama are un perineu neelastic astfel incat impiedica progresul travaliului

Masajul perineal in ultimele saptamani de sarcina este excelent ca si actiune profilatica pentru a asigura iesirea mai usoara a bebelusului.

Nasterea cu ajutorul forcepsului
Se realizeaza prin insertia in vagin a unor clesti cu extremitatile de forma unor linguri care sunt adaptate capului copilului, fara sa il stranga.

Se spune ca forcepsul a fost inventat de catre o moasa acum cateva sute de ani pentru a incerca sa salveze cativa beeblusi si pe mamele lor, epuizate de travaliul lung si fara progrese.
Forcepsurile moderne sunt mult mai sofisticate, iar utilizarea lor nu provoaca rani daca sunt utilizate corect.
Bebelusul poate avea traume loale dupa nastere (vanatai sau hematoame) si trebuie monitorizat cu atentie in perioada de crestere, pentru a detecta la timp eventualele probleme.

Beneficiile nasterii cu forcepsul:

  • reduce extenuarea fatului si a mamei in ultima etapa a nasterii – expulzia
  • bebelusii foarte mici sau prematuri sunt adusi pe lume cu ajutorul forcepsului, in special pentru a le proteja capul de presiunea nasterii
  • daca efortul de a impinge reprezinta un pericol din punct de vedere medical pentru mama, de exemplu are o boala de inima. Bolile grave pot necesita operatie cezariana.

Nasterea cu vacuumul extractor
Consta in aplicarea unei cupe speciale de metal sau de plastic si se creeaza treptat o forta de absorbtie, astfel incat bebelusul este tras afara.

Cupa este relativ mica, asa ca cervixul nu trebuie sa fie dilatat complet pentru a fi alpicat aparatul. Vacuumul poate fi aplicat si atunci and bebelusul este mai sus pe canalul de nastere, decat in cazul utilizarii forcepsului.

Vei observa o umflare si posibil o decolorare a capului bebelusului dupa nastere, dar aceste simptome vor trece in timp. . aplica ulei de arnica pentru a grabi vindecarea.

Efectele negative pe termen lung sunt mult mai putin riscante cu vacuumul extractor decat inn cazul folosirii forcepsului.

Beneficiile nasterii cu vacuumul extractor:

  • extenuarea fatului si a mamei in aceasta etapa a nasterii poate fi mult redusa
  • procedura poate fi aplicata mai repede decat o cezariana, in cazuri de urgenta, ceea ce poate salva viata bebelusului.

Sursa: Ghidul complet al sarcinii si al nasterii', autor Lilian Leistner, Ed. Niculescu
Foto: Dreamstime.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere