Nou scandal la Maternitatea Cuza Voda, din Iasi: acuzatii de malpraxis, dupa ce un bebelus a murit la doua zile de la nastere

Doi parinti acuza Maternitatea Cuza Voda, din Iasi, de malpraxis, dupa ce copilul le-a murit la doar doua zile de la nastere, potrivit Digi24.

Scandalul vine la putin timp dupa ce o mama a povestit modul deplorabil in care a fost tratata in aceeasi maternitate.

Ionela Irimia si sotul sau, au depus plangere la politie impotriva medicilor de la maternitatea Cuza Voda, din Iasi.

„Vreau să se facă dreptate. Nu am cuvinte. În timpul internării, soției i s-a spus că sarcina e foarte bună. La a doua internare i-au dat doar supozitoare și calmante.
Nu i-au mai făcut analize, ecografii. Cât a fost internată o tot întrebau de ce nu se duce acasă pentru că nu e de naștere.
Când a născut, la 43 de săptămâni, i-au spus că a venit prea târziu și că trebuia să nască cu o săptămână mai devreme.
Am fost la Poliție și Parchet, unde am dat declarație și am depus plângere pentru că au fost neglijenți', a povestit tatal, conform Agerpres.

„A doua zi mi s-a spus că e în stare gravă și nu se știe dacă are șanse”

Potrivit surselor, pe perioada sarcinii, femeia nu a fost supravegheata de un anume medic, insa s-a prezentat periodic la medicul de familie sau la spital pentru a face toate investigatiile necesare.

„Nu înseamnă că dacă nu ai doctorul tău trebuie să te lase așa să mori. Am fost la controale și îmi dădeau pastile de durere și supozitoare. Pe 30 noiembrie mi-a fost foarte rău.
Mi-au dat un calmant, după ce au văzut că în continuare îmi este rău, doctorul de gardă m-a dus în sala de nașteri. După operație, medicul a spus că a înghițit puțin lichid, i-a ajuns în plămâni, și că e dusă la Terapie Intensivă.
A doua zi mi s-a spus că e în stare gravă și nu se știe dacă are șanse, că depinde de ea, dacă e luptătoare supraviețuiește. Pe 3 decembrie, dimineața la ora 3,00 m-au sunat și mi-au spus că a decedat. (…)
Medicul de la copii mi-a spus în față că a stat prea mult în burtă, s-a agitat și a înghițit și materie fecală și lichid și i-a ajuns la plămân', a povestit mama.

Femeia nu este la prima nastere. In urma cu cativa ani, a nascut la acelasi spital un copil, dupa o sarcina nesupravegheata.
Atunci bebelusul a murit asfixiat, ca urmare a inhalarii de lichid amniotic.

„A avut APGAR 5, a fost intubat încă din sala de naștere”

Reprezentantii spitalului s-au aparat, sustinand ca au fost luate toate masurile necesare si s-au respectat protocoalele:

„Este o mamă internată la noi în spital. Pe parcursul monitorizării nu s-a constatat nimic deosebit. La ultima monitorizare, bătăile cordului fătului au fost modificate.
S-a făcut cardio-topografie, moment în care colegii obstetricieni au observat și prezența unei circulare de cordon, care a produs o suferință fetală acută. Copilul când are o suferință fetală acută reacționează prin eliminarea meconiului (primul scaun al nou născuților — n.r) în burtica mamei.
Copilul a avut probleme la naștere. A avut APGAR 5, a fost intubat încă din sala de naștere, a fost ulterior transferat în Terapie Intensivă unde s-au instituit toate măsurile terapeutice conform protocoalelor în vigoare.
Acest copil a beneficiat și de o ventilație care se mai face doar la București. În ciuda tuturor măsurilor, copilul a decedat la 44 de ore de viață. Copilul a fost monitorizat zilnic.
Nu poți face o intervenție în momentul în care rezultatele sunt normale. Cu atât mai mult cu cât mama era la a treia naștere. De regulă se naște natural. Nu era o sarcină depășită'.

Pana la acest moment, nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele decesului, fiind asteptate rezultatele necropsiei.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul