Nu iti forta niciodata copilul sa ofere o imbratisare

Cand vorbim despre imbratisari, ne gandim imediat la ceva pozitiv, la ceva care inspira incredere, legaturi sanatoase cu oameni speciali si exact asta si reprezinta imbratisarile, atunci cand sunt date cu consimtamant.

Poate parea ciudat la prima vedere sa vorbim despre consimtamant atunci cand ne referim la imbratisari insa tendinta generala a parintilor este de a-si forta copiii sa ofere imbratisari, si chiar daca intentiile parintilor sunt bune, sunt cateva motive foarte bine definite pentru care copiii nu trebuie niciodata fortati sa ofere imbratisari.

1. Ii invata pe copii ca nu au control asupra propriului corp

Acest aspect este relevant in special (dar nu se limiteaza) pentru fetite. Este foarte important ca inca de cand sunt mici sa le invatam ca nu este niciodata in regula sa fie fortate sa atinga o alta persoana daca ele nu isi doresc asta.

2. Le transmite mesajul ca adultii au dreptul de a-i atinge cand si cum vor

Logica este destul de simpla:
Copilului i se spune sa o imbratiseze pe X
Copilul isi exprima ezitarea, refuzul ideii de a o imbratisa pe X
Copilul este apoi facut de rusine, manipulat si in final fortat sa o imbratiseze pe X
Copilul o imbratiseaza pe X
Copilul apoi se simte ingrozitior pentru ca a fost mustrat ca nu a vrut sa o imbratiseze pe X si apoi totusi a ajuns sa faca asta
Copilul isi spune: „Este de datoria mea ca pe viitor sa nu mai refuz sa ofer imbratisarea, avand in vedere ca protestele mele nu au functionat si chiar au inrautatit situatia”

Parintii reprezinta figuri autoritare in viata copilului si asta este ceva perfect normal, pentru ca au nevoie de cineva care sa ii ghideze si sa ii invete, insa datoria parintilor este sa se asigure ca ii invata si le arata ceea ce trebuie.

Faptul ca din punct de vedere legal copilul apartine parintilor, inseamna ca acestia sunt responsabili pentru acel copil, nu ca il pot forta sa faca tot ceea ce ei voi.

Atunci cand copilul este fortat sa ofere o imbratisare, i se spune de fapt: „Eu detin controlul aici, ceea ce inseamna ca tu trebuie sa faci tot ce spun eu”, ceea ce este cu totul gresit.

3. Scoate copiii din zona lor de confort

Copiii nu apartin parintilor si nici nu sunt variante in miniatura ale acestora, sunt propriile lor persoane in ciuda faptului ca sunt in crestere si in plin proces de dezvoltare si auto-cunoastere in plan emotional, mental si fizic. Astfel ca parintii trebuie sa inteleaga ca imbratisarile pot sa nu insemne acelasi lucru pentru copil cum inseamna pentru ei.

4. Pune in pericol instinctul de pericol asociat cu strainii

In perioada de crestere, simturile se dezvolta astfel ca subconstientul le spune copiilor cand s-ar putea sa fie in pericol. In momentul in care un copil este obligat sa imbratiseze un adult desi nu vrea sa faca asta, acesta invata ca nu trebuie sa isi asculte instinctul in totdeauna atunci cand vine vorba de singuranta lui, de ceea ce il inconjoara si de oamenii pe care nu ii cunoste foarte bine sau pe care abia i-a cunoscut.

In esenta, creierul copilului spune: „Este ceva ce ma face sa nu ma simt confortabil. Trebuie sa astept pana ma simt confortabil sa fac asta!” Apoi vine adultul care, fortandu-l sa ofere imbratisarea ii spune de fapt: „Nu conteaza daca te simti sau nu confortabil, trebuie sa o imbratisezi pe doamana aceasta pe care nu o cunosti”.

Parintele poate ca stie ca doamna respectiva este tare draguta insa copilul are nevoie sa invete asta singur, trebuie sa ia singur aceasta decizie.

5. Ignora semnale subtile pe care copilul incearca sa le transmita

Asa cum am spus mai sus, un copil care nu vrea sa imbratiseze un adult este un lucru normal insa poate de asemenea sa insemne ca se intampla ceva mai mult.

Se poate ca persoana respectiva sa ii fi facut un rau copilului, intentionat (abuz) sau accidental (s-a lovit cu usa cand incerca sa iasa din camera), sa fi facut ceva care l-a speriat sau ca pur si simplu, cumva, copilul asociaza persoana respectiva cu ceva care nu ii place.

Exista o multitudine de posibilitati, printre care si primele semne de autism sau sindrom Asperger, in care apare aversiunea fata de atingere.

Atunci cand copilul refuza sa dea sau sa primeasca o imbratisare, in loc sa fie obligat sa o faca totusi, cel mai bine este ca parintele sa stea de vorba cu copilul si sa afle care sunt motivele pentru care refuza sa imbratiseze.

6. Transmite mesajul ca doar prin imbratisare se pot manifesta afectiunea si aprecierea

Pentru inceput, trebuie sa intelegem ca exista mai mult decat cateva modalitati de a manifesta afectiunea fata de cineva. Familiile nu au nevoie de imbratisari pentru a fi percepute ca familii, relatiile nu au nevoie de sex pentru a fi considerate serioase, samd.

Toate acestea de mai sus sunt lucruri frumoase de daruit, intr-adevar, insa doar daca ambele persoane implicate si le doresc si sunt simbol al afectiunii pentru ca fiecare le incarca emotional cu aceasta insemnatate.

Insa, pentru cineva care nu si le doreste, o astfel de exprimare a afectiunii, ramane fara insemnatate si chiar poate fi distructiva in unele cazuri.

Atunci cand un copil este obligat sa ofere o imbratisare i se spun doua lucruri:
1. Ca se asteapta de la el sa ofere afectiune acelei persoane
2. Ca exact asa trebuie sa isi manifeste afectiunea

Parintii nu trebuie sa isi oblige copiii sa isi manifeste afectiunea intr-un anumit fel, din contra, trebuie sa le permita copiilor sa fie creativi atunci cand o fac. Trebuie sa ii lase sa le faca un desen, sa imparta o bucata din desertul preferat sau orice altceva simt copiii sa faca pentru a-si manifesta afectiunea.

In concluzie, se poate ca bunica sa se supere pentru ca nepotica nu vrea sa ii ofere o imbratisare?
Posibil, insa faptul ca se supara bunica, nu este mai important decat faptul ca nepotica poate invata o lectie periculoasa atunci cand este forata sa atinga pe cineva fara voia sa. Indiferent cat de grozava este bunica, nevoile sale nu sunt mai importante decat ale nepoticii.

Sursa: viral-hairstyles.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau