Nu ocoli medicul scolar

Prichindelul tau colectioneaza mereu cate o noua zgarietura la scoala. Ca orice mama, il instruiesti de fiecare data cum sa procedeze atunci cand se loveste, dar cel mic nu prea se descurca in astfel de situatii. Solutia: medicul scolar!


Teoretic, in fiecare scoala ar trebui sa existe un cabinet medical. Practic, din cauza problemelor existente in sistemul sanitar, numai jumatate din unitatile de invatamant din Romania sunt norocoase sa aiba in incinta lor un cabinet, un medic si o asistenta.

Daca copilul tau frecventeaza o scoala in care exista personal sanitar, nu ai de ce sa-ti faci griji pentru el, fiindca se afla pe maini bune.

Prima intalnire cu medicul scolii – la triajul epidemiologic
La inceputul fiecarui an scolar, dupa vacanta, medicii si asistentele isi fac aparitia in clasa pentru a-i controla pe elevi.

Desi pare extrem de neplacuta aceasta verificare, ea este necesara si obligatorie. Unghiile, pielea si parul pot furniza multe informatii despre starea de sanatate a unei persoane.

Prin urmare, daca un elev are o boala contagioasa (varicela, parotidita epidemica, rubeola, scarlatina, hepatita virala) ori o afectiune serioasa (angina, orice tip de afectiune respiratorie acuta, alergie), medicul scolar o poate depista din timp, indrumandu-l apoi pe micul pacient spre un specialist.

Nici parazitii (paduchi, raie) nu scapa de ochiul agil al expertului medical, care, astfel, poate impiedica o contaminare in masa.

6 motive sa treci pe la cabinetul scolii
Ce nevoie am eu de medicul scolar, de vreme ce apelez intotdeauna la medicul de familie? … te vei intreba. Trebuie sa stii ca medicul scolii nu-l inlocuieste pe cel de familie.

Atributiile lor sunt diferite, dar o colaborare intre cei doi poate fi binevenita. Ajutorul medicului scolar este nepretuit atat pentru linistea ta ca parinte, cat si pentru binele copilului.

1.Medicul scolar este cel care se ocupa de vaccinarile care trebuie efectuate (antirujeolic si difterotetanic in clasa I, antirubeolic si difterotetanic in clasa a VIII-a si antihepatita B in clasa a XII-a).

2.Daca ai un copil cu astm, diabet, epilepsie, hepatita B sau alte boli cronice, e bine sa-l pui la curent in legatura cu aceste probleme si pe medicul scolar.

Acesta il va lua in evidenta (intr-un registru special), il va supraveghea indeaproape, iar tu vei putea fi linistita cat timp sta la scoala.

Trebuie sa stii ca, daca vreodata se intampla ca medicul tau de familie sa lipseasca din oras, iar copilul tau sa aiba nevoie urgent de medicamente gratuite (antibiotice, antitermice etc.), medicul scolar iti poate elibera imediat reteta respectiva.

3.Atunci cand medicul constata o deficienta, el il indruma pe micul pacient catre medicul specialist. E bine sa fii de fata si sa tii cont de parerile medicului scolar.

4.Medicul scolar este cel care efectueaza examenul de bilant din patru in patru ani (la clasele I, IV, VIII, XII). Adica, il masoara, il cantareste, il consulta cu foarte multa atentie, verificandu-i auzul, vazul, tensiunea arteriala, capacitatea de efort.

De ce e nevoie de acest bilant? Pentru a vedea daca elevul s-a dezvoltat armonios, daca nu are vreo afectiune despre care nu stia pana in acel moment. Vrei sa afli starea sanatatii copilului tau? Fa o vizita la cabinetul medical scolar!

5.O epidemie de TBC sau de hepatita A in scoala sau in liceu ar putea izbucni in orice moment, daca nu exista cineva care sa supravegheze acest lucru. Medicul si asistenta scolii sunt cei mai buni paznici ai sanatatii copilului tau! Iata cat este de important ca in scoala sa existe un cabinet medical!

6.Daca prichindelul tau s-a accidentat la scoala, personalul medical de la cabinet este cel care ii acorda primul ajutor. De aceea, daca vrei sa stii ce s-a intamplat cu copilul tau, poti sa te duci la cabinet sau sa telefonezi si sa afli informatii sau sfaturi competente.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate