Nu te mai furisa! Chiar daca plange, lasa-l sa te vada cand pleci

Este absolut firesc ca bebelusii si copiii mici sa fie atasati de mama. Copiii vor sa se simta protejati si cu cat sunt mai apropiati de parinti, cu atat se simt mai siguri. Este deci, de inteles ca ei incep sa planga daca mama dispare din camera. Pentru a evita plansetele, mamele incearca sa se furiseze cand altcineva supravegheaza copiii, dar aparent este mai bine sa ii lasi sa te vada plecand.

De ce copiii ar trebui sa ne vada cand plecam

Inainte de a pleca, cel mai bine e sa ii explici celui mic unde pleci si ca te vei intoarce cat de curand. Desi e dureros sa il vezi plangand, e mai sanatos sa procedezi asa. Pe masura ce cresc, vor intelege ca mereu te vei intoarce. Autoarea articolului original, mamica la randul ei, povesteste:
„Mi-a luat ceva sa inteleg asta. Cu cel mic, mereu plecam din casa pe furis si dispaream din raza lui vizuala cand nu se uita. A petrecut mult timp cautandu-ma prin casa dupa ce plecam.
Din cauza modului in care eu ma furisam, uneori se speria si credea ca l-am lasat singur, desi eu eram in alta camera din casa.

Pentru a il ajuta sa treaca peste aceasta frica, am inceput sa ma pun in pielea lui si sa ma comport ca atare. Cand trebuia sa plec, ii explicam ca plec doar pentru cateva minute, dar ca ma intorc. In alte cazuri, ii explicam ca sunt inca acasa, chiar daca el nu ma putea vedea, cand plecam in alta camera. Acum puteam sa il las pe fiul meu sa se joace cu tatal sau, iar eu sa fiu in alta camera, pentru ca el stia ca nu voi pleca din casa fara sa imi iau la revedere.

Nu sufera mai mult daca te vad plecand?

In functie de varsta copilului si relatia cu parintii, reactia pe care o au cand mama pleaca poate varia. Cu toate acestea, intotdeauna e mai bine sa iti iei la revedere la plecare, ca cel mic sa poata procesa emotiile ce apar cand mama pleaca.
Este extrem de important totodata sa ii explici de fiecare data ca pleci, dar te vei intoarce. Altfel, si 5 minute in care esti plecata ii pot declansa copilului panica. Cand sunt foarte mici, chiar si 10 minute in care tu esti plecata trec mult mai greu pentru ei decat trec pentru tine. Cu timpul, copilul va intelege ca mami se intoarce, iar plansetele vor inceta.

Va continua sa planga dupa ce plec?

Plansul nu inceteaza imediat ce pleci, probabil va dura cateva minute. Dar nu e un capat de tara, deoarece plansul in aceasta situatie il va ajuta sa isi echilibreze emotiile resimtite.
Daca in schimb dispari din casa fara ca el sa stie, ii poti declansa sentimente de abandon, lipsa de siguranta si protectie. O buna comunicare cu cel mic ajuta intarirea relatiei cu el pe termen lung.

Sursa articol: familyshare.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau