Pericolul din lumânările parfumate aprinse în casă

Pericolul din lumânările parfumate aprinse în casă este unul ascuns la care puțină lume se gândește sau se așteaptă.

Cu toții știm că lumânările, ori cât ar fi ele de frumoase și parfumate, pot fi periculoase și că nu este deloc bine să le lăsăm să ardă nesupravegheate. Puțini știu însă că în ceea ce privește lumânările parfumate există un alt mare pericol atunci când alegem să le aprindem în casă.

Pe eticheta celor mai multe dintre lumânările parfumate scrie clar că nu trebuie lăsate să ardă mai mult de trei ore. Și aceasta nu este doar o recomandare, este chiar o avertizare pe care o găsim cu siguranță pe lumânările cumpărate din magazine care se respectă.

Chiar dacă foarte puțină lume cunoaște acest lucru, există un pericol foarte mare atunci când lăsăm lumânările să ardă în întregime în casă sau în încăperi închise.

Megan Bunton, o proaspătă mămică din Hoboken, New Jersey, este o mare iubitoare de lumânări parfumate și pentru că îi plăceau atât de mult, erau zile în care le lăsa să ardă în casă chiar și câte 5 sau 6 ore.

La un moment dat, când și-a alăptat copilul a observat că acesta avea în interiorul nărilor niște puncte negre ciudate. În momentul în care a văzut asta a luat repede niște ser fiziologic și i-a pus în nări bebelușului.

lumanari parfumate- copil cu funingine in nari

Chiar și după ce i-a pus mai mult ser, acele puncte negre au rămas neschimbate. Deja panicată, tânăra mămică a dat fuga la medic, nu mai văzuse niciodată așa ceva și nici putea găsi o explicație pentru asta.

Citește și: Cum să îți ferești casa de poluare

La ce trebuie să fim foarte atenți atunci când aprindem lumânări parfumate în casă

Odată ajunsă la medic cu copilul, Megan a descoperit că punctele negre din nările copilului erau funingine. Doctorița i-a explicat că, atunci când sunt lăsate să ardă mai mult decât este recomandat pe etichetă, lumânările elimină funingine în aer.

Așa se face că bebelușul avea nările pline cu funingine, fapt destul de priculos, mai ales dată fiind vârsta lui fragedă.

'Pacienții vin speriați însă de prea puține ori știu să dea detalii de genul 'am ars o lumânare în casă'. Medicului îi este destul de dificil să-și dea seama în ce constă pericolul din casa în care locuiește copilul. De regulă punem tot felul de întrebări, iar cu funinginea din nasul copilului nu e prima dată când ne confruntăm', a explicat doctorița.

Cum să evităm pericolul lumânărilor parfumate aprinse în casă

Specialiștii spun că nu trebuie acum să aruncăm lumânările parfumate din casă, ele în sine nu-s un pericol pentru sănătate, însă trebuie citite și respectate cu strictețe recomandările și avertizările de pe etichete. Mai mult, lumânările nu ar trebui cumpărate decât din locuri sigure, în mod contrar riscând să cumpărăm unele cu adevărat toxice.

Un alt truc este să nu lăsăm fitilul lumânării foarte mare, să-l tăiem atunci când se face vârful negru. Iar dacă observăm că se ridică fum negru sau funingine să o stingem imediat.

Citește și: Ce spun secreţiile nazale despre sănătatea copilului tău

Remediu natural pentru desfundarea nasului în somn

Sursă: tiphero.com
Foto: Captură Youtube, 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul