Otita la bebelusi

Dupa incheierea tratamentului, trebuie efectuata o vizita de control la medic. Numai acesta, investigandu-i urechea cu ajutorul instrumentarului specific, poate aprecia daca nu au survenit alte complicatii. In timpul vizitei se verifica, de asemenea, si auzul copilului. Nu ezita sa te adresezi medicului daca cel mic sufera in mod repetat de otite. Este posibil sa fie necesar un tratament mai complex.

Nu uita! Daca suspectezi ca cel mic are otita, este obligatoriu sa il duci la specialist O.R.L. Nu ii administra medicamente sau antibiotice „dupa ureche.


Ce complicatii pot aparea?

Otitele repetate sau cele netratate corespunzator pot duce la diminuarea auzului, ceea ce va cauza tulburari de vorbire la un copil mic. Majoritatea infectiilor urechii sunt insa temporare si lipsite de gravitate. In cazuri rare, otita poate produce complicatii serioase, cum ar fi mastoidita, meningita, tulburari de echilibru. De aceea, orice raceala sau infectie respiratorie trebuie tratata cu atentie, caci se pot complica cu o infectie a urechii. In plus, nu expune copilul la fum de tigara si nu da bebelusului sa bea din biberon in pozitie orizontala (dat fiind ca in aceasta pozitie se creeaza o presiune mai mare in ureche).

Cum poti verifica auzul copilului?
Acest control poate fi efectuat deja pe un copil de trei luni. Alege un moment cand bebelusul este satul si odihnit. Pregateste o cana de plastic si o lingura de metal sau o bucata de ziar. Asaza-te in spatele bebelusului, astfel incat el sa nu vada ca tii ceva in mana. La o distanta de 30 cm de ureche loveste usor cu lingura in cana sau fosneste ziarul o data la urechea stanga, apoi la cea dreapta.

Vezi daca mititelul intoarce capul sau isi indreapta privirea spre sursa de zgomot. Daca bebelusul nu reactioneaza de mai multe ori, poate insemna ca are probleme cu auzul. Consulta imediat medicul! Cum pot fi protejate urechile copilului.

Atentie! Introducerea picaturilor in ureche se poate dovedi o masura periculoasa in cazul in care timpanul este deschis. Nu-i pune picaturi fara recomandarea medicului.

Urmand indicatiile de mai jos, poti proteja urechile copilului de bolile de ureche:
– Copilul ar trebui tinut departe de incaperile unde se fumeaza.
– Copilul trebuie ferit de persoanele racite.
– Niciodata nu se curata urechea copilului in interior, mai ales cu betisoare igienice; dupa baie sterge-i doar urechea exterioara.
– Cand mananca, ai grija ca bebelusul sa nu se inece (fiindca bucatele de mancare pot patrunde in ureche).
– Cand este racit, nasul copilului trebuie curatat cu o para aspiratoare.
– Caciula pe care o poarta copilul la plimbare nu trebuie sa fie prea stransa, dar sa fie calduroasa.

Consultant: dr. Mircea Balanescu, medic primar ORL, sef sectie Otorinolaringologie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu', Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate