(P) Despre bebelusi si somnul lor

Foarte multi viitori parinti gandesc despre bebelusi ca acestia vor fi tare distractivi inca din primele luni de viata. Nimic mai fals! In primele saptamani, atunci cand vorbim despre bebelusi si energie, vorbim despre 17 – 18 ore de somn, niciodata legate mai mult de 3 – 4 intre ele, fie ca vorbim aici despre somnul de bebelusi din timpul zilei sau din timpul noptii.

In primele doua luni de viata, bebe nu va putea sa stea treaz mai mult de doua ore consecutiv. Despre asta este vorba atunci cand vorbim despre bebelusi si energie, in primele saptamani de viata.

In timpul somnului, medicii specialisti le recomanda parintilor de bebelusi sa schimbe usor pozitiile capului pe durata somnului, pentru aplatizarea capului acestuia. Este un obicei cu care parintii se vor obisnui imediat. Aceiasi medici specialisti ii sfatuiesc pe parinti sa nu puna in carucior obiecte care ar putea afecta respiratia celui mic. Oricat de simpatica ar fi imaginea cu el visand frumos alaturi de un ursulet de plus sau o jucarie muzicala, mai important este somnul sanatos al acestuia.

Foarte multi parinti de bebelusi se plang ca cei mici plang mult si nu dorm, asa cum au citit ca ar trebui. In cazul in care va confruntati cu aceasta problema, iata cateva dintre motivele pentru care acesti bebelusi nu dorm:

  • au colici (e dificil, stim, dar va trece cu masaj pe burta in sensul invers acelor de ceas)
  • au talpile reci
  • au fost obisnuiti sa fie alaptati inainte de somn (se vor dezobisnui in timp)
  • nu este respectat orarul de somn al acestora
  • au stat prea mult timp in casa (e important sa iesiti afara cu ei, indiferent de anotimp, pentru a avea pofta de somn ulterior)
  • eruptia dintisorilor (nu pot dormi din cauza durerilor pe care le au)

Daca lipsa de somn a unor bebelusi persista, parintii sunt sfatuiti sa se consulte cu medicul pediatru.

Specialistii au descoperit faptul ca majoritatea dintre bebelusi incep sa faca diferenta dintre zi si noapte, adica dintre momentele in care trebuie sau nu sa doarma, in functie de comportamentul parintilor. Astfel, mami si tati sunt sfatuiti sa se joace cat mai mult timp cu bebelusul pe timp de zi, urmand ca pe timp de noapte sa nu faca zgomot, sa nu se joace cu el dupa ce i-au dat laptele de dinainte de somn, sa nu vorbeasca foarte mult cu el.
Usor, cel mic va invata cand este timpul sa adoarma si cand sa se joace.

Despre bebelusi s-au scris o multime de carti. Dar nimic nu ii pregateste pe parinti pentru ceea ce urmeaza odata cu venirea lor pe lume. Lipsa somnului, grijile, ingrijorarile – vin la pachet din primele secunde de viata ale acestuia.

La Noriel, puteti gasi o multime de produse pentru bebelusi, toate utile, care sigur il vor ajuta pe cel mic, dar si pe parinti. Pentru ca ce poate fi mai frumos decat sa te bucuri de fiecare pas pe care il face bebe in viata?


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul