Parul si sarcina

Sarcina produce numeroase schimbari in corpul unei femei, de la modificari ale organelor interne, la modificari ale pielii si sanilor, pana la modificari ale podoabei capilare.

Majoritatea viitoarelor mamici vor observa ca parul si unghiile le cresc mai repede, iar parul este mai stralucitor si devine mai des. Totusi, exista si dezavantaje pentru par in timpul sarcinii: acesta devine mai uscat si mai casabil.
Toate acestea pot fi prevenite insa.

Pentru parul uscat, foloseste balsam pe toata suprafata parului. Dupa sarcina insa, parul incepe sa cada. Nu te panica, nu este o situatie permanenta; ai rabdare pana cand hormonii tai revin la normal si foloseste intre timp un sampon impotriva caderii parului.

Vopsitul in timpul sarcinii
Parerile in aceasta privinta sunt impartite. Pe de o parte, unii specialisti sustin ca nu trebuie sa-ti vopsesti parul in primul trimestru de sarcina.
Problemele care pot aparea sunt cele legate de sensibilitatea la chimicale si la mirosul vopselei.

Unele studii realizate pe animale, au dus la concluzia ca unii dintre compusii vopselei de par sunt toxici pentru fat si pot cauza defecte de nastere. Dar dozele folosite in aceste teste au fost foarte mari, o femeie care isi vopseste parul nefiind expusa aceleasi cantitati de chimicale.

Alti experti sunt de parere ca in cele mai multe cazuri este in regula sa-si vopsesti parul in timpul sarcinii, cu conditia sa testezi daca esti alergica inainte de a te vopsi. Ei spun ca foarte putine dintre chimicalele continute de vopsea sunt absorbite de organismul femeii.

Daca decizi sa te vopsesti, fa-ti intai un test sa vezi daca esti alergica la chimicalele continute de vopsea. Pune putina vopsea pe piele, in spatele urechii, sau pe mana si las-o sa actioneze 10-20 de minute. Daca in urmatoarele 24-48 de ore nu apar semne de alergie (mancarime, roseata puternica, bubite), te poti vopsi.

Chair daca nu ai mai avut probleme pana acum, hormonii din corpul tau in timpul sarcinii afecteaza organismul in moduri diferite si e posibil sa devii foarte sensibila la chimicalele din vopsea.
La unele femei, parul se va subtia dupa nastere. Sa nu fii suprinsa daca permanentul sau vopseaua nu vor prinde bine in timpul sarcinii si imediat dupa.

Daca insa nu vrei sa te expui nici unui risc in timpul sarcinii, poti incerca sa-ti colorezi parul cu vopsea naturala, din plante. Henna este solutia sigura din acest punct de vedere.

Foto: Octav Nitu.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire