Pilula care nu ingrasa

AnticoncepÅ£ionalele orale sunt sigure, eficiente, independente de actul sexual, reversibile si usor de administrat. Exista si unele care… nu ingrasa!

Aparitia pilulei anticonceptionale a revolutionat metodele de planificare familiala, oferind femeilor sansa de a fi stapane pe viata lor. Tratamentul contraceptiv oral permite femeilor sa aleaga, in cadrul cuplului, in functie de prioritati, momentul venirii pe lume a unui copil. Dar nu numai atat.

Anticonceptionalele orale au proprietati terapeutice reale, tratand dezechilibrele hormonale si neplacerile legate de acestea.

Dintre metodele moderne de contraceptie, pilula contraceptiva are cea mai ridicata eficacitate (cu exceptia interventiilor chirurgicale ireversibile), ofera siguranta, intimitate (nu depinde de actul sexual) si are efecte reversibile – dorinta de a avea un copil se poate materializa dupa ultima folie consumata.

Cum actioneaza
Pilulele anticonceptionale opresc ovulatia, ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor in uter; subtiaza mucoasa uterina, facand dificila implantarea unui eventual ovul fecundat.

Cele mai folosite tipuri de pilule sunt contraceptivele orale combinate, formate dintr-o componenta estrogenica si una progesteronica. Unele tratamente indica pilule cu aceeasi compozitie pe tot parcursul ciclului de utilizare, altele sunt gandite astfel incat sa mimeze cele trei faze ale ciclului menstrual fiziologic. Acestea din urma au un continut hormonal echilibrat si asigura toleranta maxima, chiar si pentru femeile cu adaptare dificila la alte tipuri de anticonceptionale.

Efecte curative ale pilulei:
– Reduce riscul formarii chisturilor ovariene functionale si a cancerului ovarian si de endometru. Efectul apare dupa un an de utilizare si se pastreaza timp de decenii.
– Scade riscul aparitiei inflamatiilor pelvine (prin ingrosarea mucusului cervical si impiedicarea patrunderii microorganismelor in uter).

– Elimina, practic, pericolul sarcinilor extrauterine.
– Regleaza ciclul menstrual, care este mai putin abundent si dureros.
– Ca tratament pentru acnee.

Contraceptivele si silueta
In tara noastra, doar 30% dintre femeile aflate la varsta fertila folosesc metode contraceptive moderne, iar explicatia acestui fapt consta in primul rand in necunoasterea lor.
Un alt motiv pentru refuzul sau intreruperea contraceptiei orale este teama de ingrasare. Perceptia femeilor despre pilula si silueta este una foarte clara: avem nevoie de un contraceptiv care nu modifica greutatea corporala, pe toata durata utilizarii lui. Acum exista produse contraceptive orale care realizeaza o contraceptie sigura si eficienta, iar utilizarea lor indelungata nu duce la modificarea greutatii corporale.

Beneficiile pilulei moderne:
– Contraceptie sigura, posibila datorita continutului scazut de hormoni – componenta estrogenica cea mai mica posibil (etinil-estradiol 20 de micrograme).
– Proprietati terapeutice Contine un progestativ de generatia a treia (desogestrel), cu proprietati terapeutice recunoscute.
– Mentine greutatea. Impact minim asupra metabolismului lipidic si glucidic si efect protector pe termen lung asupra peretelui vascular si a greutatii corporale.

Sfatul medicului
– Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta numai la indicatia medicului. Ea se poate schimba oricand cu alt tip de pilula ori alta metoda contraceptiva, in functie de starea sanatatii, stilul de viata, numarul sarcinilor.
– Pilula contraceptiva e contraindicata daca esti fumatoare, ai peste 35 de ani, hipertensiune, probleme circulatorii, cancer de san sau boli grave ale ficatului.
– Avortul reprezinta un risc pentru sanatate mult mai mare decat preparatele hormonale.

Text: Mihaela Doina Radulescu, Foto: Arhiva Edipresse.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning