Povestea unei nasteri

Unul dintre cele mai emotionante momente din viata este acela cand, dupa noua luni de asteptare, iti poti tine in brate copilul nou-nascut.

Cand am inceput acest articol, mi-am dat seama ca nu pot scrie despre nasterea unei fiinte, fara a vedea cum se intampla „de-adevaratelea un astfel de miracol.

Desi cei din jurul meu, inclusiv mama, m-au descurajat, mi-am invins teama instinctiva si am decis ca pot asista la spectacolul durerii si al suferintei, care precede o bucurie imensa: aceea de a fi mama. La ora 16.00 am intrat in maternitate.

„Bine ati venit! Pacienta are dilatatie cinci-sase cm, ma intampina doctorita. „Urmati-ma! Intru pe un coridor, apoi pe altul. In fata mea se aude un strigat prelung, mi se inmoaie instantaneu picioarele, dar la al doilea tipat imi dau seama ca e vorba de un copil de trei-patru ani, care sta cu tatal lui langa un cabinet.

Ajungem, in sfarsit, langa cele doua sali de nastere. Astept cuminte pe banca pana cand doctorita obtine permisiunea parturientei (nume generic pentru pentru femeia aflata in travaliu). „Are deja dilatatie sapte-opt, peste o ora naste!

Lavinia are 24 de ani si este primipara, adica, insarcinata pentru prima oara. Sta linistita pe pat si, din cand in cand, geme usor. Imi spune ca simte dureri, dar ca i-a fost foarte greu doar in urma cu 12 ore, cand au inceput contractiile. Mai tarziu, pentru calmarea durerilor, medicul anestezist i-a facut o anestezie peridurala, care a linistit-o pentru un timp.

Contractiile uterine sunt dureroase, senzatia de durere iradiind in toata zona bazinului. Faptul ca sunt ritmice o ajuta pe Lavinia sa se relaxeze cate putin. Daca la inceputul nasterii contractiile survin o data la sapte-opt minute, in perioada expulzarii fatului, ele vor fi prezente o data pe minut.

Desi contractiile uterine sunt involuntare, femeia insarcinata poate sa controleze, intr-o anumita masura, durerea, daca in ultimele luni de sarcina a facut exercitii fizice speciale pentru nastere.

Pregatirea pentru nastere
Medicul specialist obstetrician-ginecolog Cristina Al-Jashi imi explica ce se intampla in timpul travaliului: „Cu cateva zile inainte, colul uterin «se sterge», prin scurtarea treptata a canalului cervical.

Copilul poate veni pe lume cand colul uterin «s-a sters» (a disparut) complet, iar orificiul uterin (care se confunda acum cu cel cervical) este complet dilatat, adica masoara aproximativ zece cm.

Dilatatia normala dureaza in jur de 10-12 ore, dar, daca e vorba de a doua sau a treia sarcina, perioada este mai redusa. Unul dintre efectele contractiei uterine poate fi ruperea «pungii apelor» (formata din membrane si lichid amniotic), in cursul dilatarii orificiului uterin.

De obicei, la o sarcina normala se recomanda internarea in spital cand apar primele contractii ritmice. Daca femeia insarcinata nu a facut o ecografie in ultima luna de sarcina, atunci este supusa acestui examen medical.

Inainte ca organele genitale sa fie dezinfectate, i se face o clisma. In timpul travaliului, hrana este exclusiv lichida (ceaiuri, compoturi, sucuri de fructe).

Medicul care a supravegheat sarcina va face un examen clinic de debut de travaliu, pentru a afla prezentatia fatului, starea colului, situatia membranelor amniotice, frecventa batailor cordului fetal si a contractiilor uterine. De asemenea, va fi masurat si nivelul tensiunii arteriale a mamei, mai ales in cazul in care aceasta acuza dureri de cap, palpitatii si ameteli.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Povestea ta