Cum să-l pregătești pentru grădiniță

Noi ne-am pregătit pentru marele eveniment: l-am înscris la grădiniță din toamnă. Asta nu înseamnă că și cel mic este pregătit pentru acest moment. Folosește această perioadă pentru a-l ajuta cu pregătirea pentru grădiniță și  a-i ușura adaptarea.

 

 Învață-l să facă la oliță

Primul lucru pe care îl ai de rezolvat este operațiunea olița. Chiar dacă cele mai multe grădinițe pun condiția ca cel mic să nu mai fie dependent de scutec, se mai fac și excepții. Dar ar fi bine ca cel mic să știe să facă la oliță, pentru că intrarea într-un colectiv în care ceilalți se descurcă, iar el nu poate înfrâna progresele și-i poate induce senzația de eșec, îngreunându-i adaptarea. vezi aici cum poți îl înveți să folosească olița.

Tratează din timp anxietatea de separare

Anxietatea de separare  apare în primul an de viață, dar revine cu putere pe la 2-3 ani, tocmai momentul în care se produce ruptura între părinți și copiii, prin intrarea copilului la grădiniță. Deși mulți părinți nu-i acordă importanță, această anxietate, resimțită puternic de către copil, îl poate tulubra foarte tare. Pregătirea pentru grădiniță trebuie să includă și un capitol pentru prevenirea și tratarea antixietății de separare. Introduceți persoane noi în viața copilului, pe rând, nu prea multe odată, pentru a nu-l bulversa și organizați-vă programul în așa fel încât să lipsiți amândoi (și mami și tati) din preajma copilului. Intervalul în care lipsiți va fi crescut treptat, pentru a evita dramele, astftel încât, după 2-3 săptămâni de astfel de antrenament, copilul să poată suporta cu bine o despărțire de părinți de câteva ore, fix intervalul pe care-l va petrece la grădiniță.

Ai grijă la socializare

Părinții cred că cei mici se înțeleg din prima și că nu e nevoie de eforturi de socializare. Dar nu toți copiii acceptă alți copii în preajmă – poate îi tolerează, atât timp cât nu intră pe teritoriul lor, dar nu stabilesc relații de comunicare. Un copil mai introvertit are nevoie de pregătire pentru întâlnirea cu colegii de grădiniță, care l-ar putea exclude.

Dacă cel mic e mai timid, încercați reprize de împrietenire în parc, la joacă, și întâlniți-vă cât mai des cu prieteni care au copii la rândul lor. Poate fi un antrenament bun pentru grădi.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau