PREMIERA: S-a nascut primul copil dintr-un uter transplantat

Pentru prima oara in istorie, in Statele Unite, o femeie care s-a nascut fara uter a putut da nastere unui copil. Bebelusul s-a nascut in Dallas, la Baylor University Medical Center.

„Ne-am pregatit pentru acest moment de mult timp. Cred ca toata lumea avea lacrimi in ochi cand a iesit bebelusul. Eu sigur aveam”, a povestit Dr. Liza Johannesson, specialist in obstetrica-ginecologie si unul dintre chirurgii ce a efectuat transplantul de uter.

Toate femeile ce au participat la acest experiment au fost nascute fie fara uter, avand o afectiune numita sindromul MRKH (Mayer Rokitansky-Kuster-Hauser), fie au un uter nefunctional.

„Facem transplanturi in fiecare zi, dar asta nu e acelasi lucru. Am subestimat enorm ceea ce acest tip de transplant poate insemna pentru aceste femei.
Ceea ce am invatat, din punct de vedere emotional, nu poate fi exprimat in cuvinte.”, a declarat Dr. Giuliano Testa, seful echipei ce a realizat transplantul de uter si seful sectiei de chirurgie abdominala din unitatea in care s-a realizat transplantul de uter.

Nasterea prin cezariana a fost programata si la procedura au participat aproape toti membrii ce au luat parte si la desfasurarea experimentului.
Copilul a venit pe lume sanatos si a plans inca din prima clipa. Identitatea tinerei mame si a sotului sau au ramas insa ascunse.

Uterul, donatia altei tinere mame

Taylor Siler, o asistenta din Dallas, in varsta de 36 de ani, si-a donat propriul uter femeii ce a dat nastere.
Taylor nu a fost niciodata sigura ca isi doreste copii, insa ulterior a constatat ca a ramane gravida a fost una din cele mai bune decizii pe care le-a luat vreodata.

Femeia, mama a doi baieti in varsta de 6 si 4 ani, a discutat cu sotul sau si au hotarat impreuna ca nu isi doresc mai multi copii, iar ea voia sa ofere unei alte femei sansa de a fi mama.

„Am persoane in familie care se chinuiau de mult sa aiba copii si e nedrept. Cred ca ar fi grozav daca am da mai multor femei aceasta sansa.”, a povestit femeia.

Operatia de transplantare a durat aproximativ 10 ore, 5 ore fiind dedicate recoltarii, alte 5 ore fiind necesare transplantarii in corpul viitoarei mame.

Taylor nu o cunostea pe femeia catre care transplantul avea sa fie directionat, insa ea si beneficiara au corespondat in ziua operatiei, apoi ulterior, cand a aflat ca a ramas insarcinata.
„Ma gandesc la ea in fiecare zi si probabil ma voi gandi pentru tot restul vietii mele.”, a mai spus donatoarea.

Sursa imagine si articol: time.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere